Izaslanstvo Hrvatskoga sabora sudjeluje na zasjedanju Interparlamentarne unije u Dohi

Doha - Izaslanstvo Hrvatskoga sabora u Interparlamentarnoj uniji u kojemu su Saša Đujić, Ivan Ćelić i Ljubica Maksimčuk sudjeluje u radu 140. skupštine Interparlamentarne unije (IPU) koja se održava u katarskom gradu Dohi od 6. do 10. travnja. 

Na zasjedanju IPU-a sudjeluju predstavnici 180 zemalja, a rasprave se vode o brojnim temama: borbi protiv terorizma, obrazovanju kao temelju napretka, jednakosti spolova, općoj zdravstvenoj zaštiti, ciljevima održivoga razvoja i drugima.

Jedna od glavnih tema skupštine bila je situacija u Venezueli o kojoj se najviše raspravljalo na sjednicama geopolitičke Skupine 12+ kojoj pripada i Hrvatska. Hrvatsko izaslanstvo podržalo je demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele ističući pritom da je najvažnije iznalaženje mirnog  i demokratskog rješenja krize te održavanje slobodnih i transparentnih predsjedničkih izbora.

Videoporukom skupu obratio se i Juan Guaido, predsjednik Nacionalne skupštine Venezuele koji je sudionicima pojasnio trenutačnu političku i humanitarnu situaciju u toj zemlji. Neki zastupnici Venezuele bili su spriječeni u dolasku na skupštinu IPU-a, a o kršenju ljudskih prava u toj zemlji prikazan je i dokumentarni film. Predloženi su nacrti rezolucije o nedopuštenosti uporabe plaćenika te rezolucije o poštenoj i slobodnoj trgovini. 

Hrvatsko izaslanstvo podržalo je prijedlog Nizozemske o uvrštavanju u dnevni red skupštine pitanje stanja u Mozambiku nakon katastrofalnih prirodnih nepogoda, kao izvanredne teme o kojoj se treba donijeti i posebna rezolucija. Mozambik i nekoliko susjednih država trebaju hitnu pomoć nakon udara ciklona i poplava koje su uslijedile. 

Zastupnik Ćelić, kao član Savjetodavne grupe za zdravstvo IPU-a, sudjelovao je u radu nekoliko specijaliziranih seminara i radionica o općoj dostupnosti zdravstvene zaštite kao jednome od temelja za postizanje ciljeva održivog razvoja.

Sljedeća, 141. skupština IPU-a održava se u listopadu ove godine u Beogradu.