Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku sastalo se u Tirani s albanskim predsjednikom Metom i predsjednikom parlamenta Rucijem te nizom dužnosnika Kuvendija

Tirana - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Odbora Mirom Kovačem posjetilo je Republiku Albaniju od 11. do 13. lipnja 2019. na poziv predsjednice parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Albanije Mimi Kodheli.

U izaslanstvu su bili i Joško Klisović, potpredsjednik Odbora, Ivan Ćelić, član Odbora te Ermina Lekaj Prljaskaj, voditeljica Hrvatsko-albanske međuparlamentarne skupine prijateljstvo Hrvatskog sabora.

Tijekom posjeta saborsko izaslanstvo susrelo se predsjednikom Republike Albanije Ilirom Metom te s predsjednikom albanskog parlamenta Gramozom Rucijem. Održani su sastanci s predsjednicom Odbora za vanjske poslove Mimi Kodhelli, predsjednicom Odbora za integraciju Rudinom Hajdari, državnom ministricom za odnose s Parlamentom Elisom Spriropali i članicom Predsjedništva Demokratske stranke Joridom Tabaku. 

Tijekom boravka u Tirani, izaslanstvo se susrelo i s gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem. Na sastancima se razgovaralo o integraciji Albanije u Europsku uniju, aktualnoj političkoj situaciji i zbivanjima u regiji jugoistočne Europe te posebno o važnoj ulozi Albanije u razvoju, sigurnosti i miru na zapadnom Balkanu. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, u razgovorima je izrazio mišljenje da je Albanija ostvarila značajan napredak u izgradnji demokratskog i učinkovitog društva, te da je na pravom putu prema Europskoj uniji. Dodao je da je Hrvatska bila te da će nastaviti biti podrška Albaniji tijekom cijelog pristupnog procesa. 

Albanska strana je zahvalila na kontinuiranoj potpori koju Hrvatska pruža Albaniji na europskom putu. Predsjednik Parlamenta Gramoz Ruçi je u razgovoru naglasio da je Hrvatska jedna od 13 zemalja koje su u Vijeću EU-a podržale otvaranje pregovora s Albanijom, kao što je Europska komisija istaknula u svom nedavnom izvješću o napretku, na čemu je posebno zahvalio.