Izaslanstvo Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore u radnom posjetu Saboru

Zagreb – Članovi Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo i Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održali su odvojene sastanke s izaslanstvom  Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Skupštine Crne Gore.

Razgovaralo se o temama koje su u fokusu djelovanja triju odbora – mirovinskom sustavu, zapošljavanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras govorio je o hrvatskom mirovinskom sustavu, naglasivši kako je u Hrvatskoj, kao i u drugim državama regije, najveći izazov nepovoljan omjer zaposlenih i umirovljenika. – Potrebno je sustav učiniti održivim, jer sad imamo situaciju da se deficit od oko 18 milijardi kuna za mirovine uplaćuje iz državnog proračuna, istaknuo je Maras.

Član Odbora, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić kao jedan od većih izazova mirovinskog sustava istaknuo je rani odlazak u mirovinu, dok je zastupnik Silvano Hrelja rekao da sustav opterećuje i velik broj mirovina koje se isplaćuju prema posebnim propisima.

Voditelj crnogorskog izaslanstva, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović rekao je kako se i Crna Gora bavi istom problematikom, prvenstveno povezanom s nerazmjerom u broju zaposlenih i umirovljenika. – Trenutno su u fokusu institucionalne i strukturne reforme mirovinskog sustava kako bi se osigurala njegova održivost, napomenuo je Numanović.

Tema sastanka izaslanstva crnogorskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje s predsjednicom Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenjom i članovima Odbora bila je primarna zdravstvena zaštita.

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Strenja je upoznala crnogorsko izaslanstvo s radom Odbora za zdravstvo i istaknula ga kao jednog od aktivnijih saborskih odbora.

Predsjednica Koordinacije liječnika hrvatske obiteljske medicine Vikica Krolo govorila je o problemu nedostatka medicinskog osoblja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i općenito u zdravstvu. – Država bi trebala stimulirati primarnu zdravstvenu zaštitu tako da mladi požele raditi, kazala je Krolo.

Govoreći o temi zdravstva Numanović je rekao kako se Crna Gora isto susreće s nedostatkom medicinskog osoblja te odlaskom liječnika u razvijenije dijelove zemlje i u privatni sektor.

Crnogorsko izaslanstvo održalo je sastanke i s predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Ivanom Miloševićem i predsjednikom Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Crna Gora Brankom Bačićem te članovima Skupine.