Izaslanstvo Sabora boravilo u službenom posjetu Vijeću i Dumi Federalne skupštine Ruske Federacije

Moskva - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, član Odbora Ivan Ćelić te voditelj Međuparlamentarne hrvatsko-ruske skupine prijateljstva Vedran Babić boravili su u dvodnevnom službenom posjetu Vijeću Federacije i Državnoj dumi. Tijekom posjeta izaslanstvo Hrvatskoga sabora održalo je sastanke u Vijeću Federacije, Državnoj dumi, Ministarstvu vanjskih poslova i Vladi Grada Moskve. 

U razgovoru sa zamjenikom predsjednika Vijeća Federacije Federalne skupštine Ilyasom Umakhanovom sugovornici su iskazali zadovoljstvo dinamikom razmjene posjeta vanjskopolitičkih odbora te naglasili važnost uloge međuparlamentarne suradnje u jačanju kontakata između dviju zemalja. Ujedno, spomenuta je i važna uloga skupina prijateljstva koje doprinose dodatnom jačanju međuparlamentarnih odnosa. U razgovorima su posebno istaknuti dosadašnji susreti na razini državne vlasti kao pozitivan primjer jačanja suradnje između Hrvatske i Rusije te je najavljen posjet ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji bi prethodio posjetu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. U nastavku se razgovaralo o jačanju suradnje u području politike, gospodarstva, kulture, obrazovanja i turizma.

Saborsko izaslanstvo susrelo se i razgovaralo s predstavnicima Odbora za međunarodne odnose Vijeća Federacije i Državne dume. S predsjednikom Odbora Vijeća Federacije Konstantinom Kosačovom dogovoreno je daljnje jačanje dijaloga između odbora oba parlamenta, a  u nastavku su razmijenjena mišljenja o aktualnim globalnim vanjskopolitičkim događanjima, bilateralnim odnosima, odnosima na relaciji Europska unija - Rusija, te odnosima NATO-a i Rusije kao i o aktualnostima u susjedstvima Ruske Federacije i Hrvatske.

Predsjednik Odbora Miro Kovač osvrnuo se na stanje u Bosni i Hercegovini, posebno na potrebu jačanja funkcionalnosti države i osiguranja ravnopravnosti Hrvata s ostala dva konstitutivna naroda, a razgovaralo se i o aktualnostima u zemljama Jugoistočne Europe u kontekstu  njihovog eurointegracijskog puta. Kovač je uputio poziv predsjedniku Odbora za međunarodne poslove Vijeća Federacije Kosačovu za uzvratni posjet Hrvatskome saboru tijekom iduće godine.