Jandroković: Izbori za Europski parlament izbori su između stabilnosti i dezintegracije

Beč - Predstojeći izbori za Europski parlament bitno će odrediti kako će Europa izgledati u godinama koje dolaze jer se ove godine bira između snaga koje promoviraju stabilnost i sigurnost na europskom kontinentu i onih koji neodgovornim politikama potiču dezintegracijske procese, ocijenio je u utorak u Beču predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na kraju dvodnevne konferencije koja je okupila čelnike parlamenata država članica EU s ciljem da ponude odgovore na izazove proširenja i predstojećih svibanjskih izbora za Europski parlament.

"Ovo su jako važni izbori i oni odlučuju o smjeru u kojemu će Europa ići", kazao je Jandroković hrvatskm novinarima pojašnjavajući kako se i na temelju dvodnevne rasprave može zaključiti da svi dijele stajalište po kojemu je na redu izbor između snaga koje se zalažu za stabilnost i sigurnost i koje kroz argumentiranu raspravu pokušavaju doći do birača te onih koji kroz lažne kampanje, manipulacije i podvale biračima žele doći u poziciju vlasti. Izbor je to zapravo između napretka i novog razdoblja nestabilnosti, poručio je Jandroković. Proeuropske snage, kako je ustvrdio, svjesne su izazova i problema i žele ih rješavati dok se s druge strane pojavljuju snage koje kao rješenje nude dezintegraciju Europe.

"Svima treba biti jasno da dezintegracija Europe znači nesigurnost, nestabilnost i nove sukobe", kazao je Jandroković podsjećajući kako je riječ o sudbini velikog povijesnog projekta temeljnog na vrijednostima slobode, vladavine prava i demokracije koje valja obraniti zbog svake države-članice. Brexit je nazvao pravim primjerom situacije u kojij kampanja dezinformacija i manipulacije mogu dovesti jednu naciju u stanje kaosa i neizvjesnosti. Kazao je kako je iz razgovora s čelnicima parlamenata drugih država članica EU koji su sudjelovali na bečkoj konferenciji shvatio da i oni brexit doživljavaju na sličan način kako ga vidi Hrvatska.

"Radi se o populističkom pokušaju da se lažnim informacijama i manipulacijama pokuša doći u poziciju vlasti a nakon toga oni koji su davali glas za takav projekt (izlaska iz EU) i sami budu iznenađeni i pri tom mnogi od njih vide da su pogriješili", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora. Komentirajući različite procjene o tome u kojemu bi se pravcu EU mogla kretati odnosno hoće li to u idućim godinama dovesti do novih projekata poput zajedničke obrambene politike i europske vojske što, primjerice, zagovaraju Njemačka i Francuska, Jandroković je kazao kako su pozicije unutar EU-a različite ovisno o državama pa je za sada nejasno kakvi bi zajednički novi ciljevi mogli biti utvrđeni no izvjesno je da se ranije uspostavljene zajedničke vrijednosti moraju obraniti.

"Ni sloboda, niti stabilnost niti sigurnost nisu nam pali s neba. Oni su rezultat dugog rada političkih struktura. To je stoljetni projekt i bitno je čvrsto obraniti vrijednosti na kojima EU počiva. Ako obranimo vrijednosti bit će nam puno lakše raspravljati o budućnosti i oblicima integracije i suradnje", kazao je Jandroković podsjećajući kako različite poglede nije moguće riješiti nametanjem rješenja nego dogovorom. 

Predsjednik Hrvatskog sabora drži da ni Njemačka i Francuska nemaju potpuno jedinstvene o stajalište o brojnim pitanjima, primjerice o proširenju, a zemlje-članice na različite načine gledaju na budućnost Unije. "Velike zemlje pri tom moraju uvažavati one manje jer bez suglasnosti projekt EU-a ne može ići dalje", zaključio je Jandroković.

Autor: Hina