Marko Šimić primio izaslanstvo Kraljevine Maroka

Zagreb – Voditelj Hrvatsko-marokanske međuparlamentarne skupine prijateljstva Marko Šimić primio je u srijedu predsjednika marokanske parlamentarne stranke Istiqlal Nizara Baraka koji predvodi izaslanstvo parlamentaraca svoje stranke na kongresu Europske pučke stranke u Zagrebu.

Šimić je uvodno potvrdio vrlo dobre odnose dviju zemalja koji su bez otvorenih pitanja. - Imamo veleposlanstva, konzulate u Rijeci i Maroku, skupine prijateljstva u oba parlamenta, a uz to, Maroko je važan gospodarski i politički partner RH i čitave EU, kazao je Šimić. Istaknuo je da trgovinska suradnja ima potencijal za unaprjeđenje, posebno korištenjem hrvatskih morskih luka Rijeke i Ploče, a turizam, obnovljivi izvori energije, obrambena i željeznička industrija te poljoprivreda, također su područja gdje postoji prostor za intenziviranje suradnje. 

Sveukupnoj suradnji doprinijelo bi uspostavljanje izravne zračne linije između RH i Kraljevine Maroka, složili su se sugovornici. 

Baraka se složio s analizom odnosa dviju država naglasivši da bi na osnovi četiri bilateralna sporazuma u području obrane, zdravstva i turizma te ugovora o sveobuhvatnom dugoročnom partnerstvu kao i trgovinskom ugovoru, uz ostale koji su sklopljeni, trebalo definirati područja koja će biti efikasno realizirana na korist i zadovoljstvo građana, pravnih osoba i političkih čimbenika obaju država. Izrazio je uvjerenje da parlamentarci mogu dati značajnu potporu ostvarenju takvoga prijedloga.