Milorad Pupovac primio izaslanstvo Iračkog zastupničkog vijeća

Zagreb - Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac primio je u ponedjeljak izaslanstvo Iračkog zastupničkog vijeća koje boravi u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj kako bi se detaljnije upoznalo sa sustavom pružanja podrške i reparacije preživjelim žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu i  hrvatskim iskustvima u provedbi Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na RH u Domovinskom ratu.

Uz iračke parlamentarce, sastanku su nazočili i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije Ujedinjenih naroda (IOM) iz Hrvatske i Iraka.

Predsjednik Odbora Milorad Pupovac upoznao je iračke zastupnice i zastupnike s institucionalnim i zakonodavnim okvirom kojim je regulirano pružanje podrške i reparacije žrtvama seksualnog nasilja u ratu. Pri tome je naglasio kako je vrlo važno voditi računa da se zakonom ograniči i mogućnost od ponavljanja novih trauma za osobe koje su imenovane žrtvama seksualnog nasilja. Osvrnuo se i na irački nacrt Prijedloga zakona o podršci preživjelim ženama iz zajednice Jezida koje su bile žrtve silovanja od strane pripadnika ISIL-a, istaknuvši pri tom važnost financijske osnove za provođenje zakona, s obzirom da irački prijedlog zakona predviđa cijeli niz prava ženama žrtvama nasilja u socijalnoj, zdravstvenoj i mirovinskoj sferi. – Važno je, također, voditi računa da ovako osjetljiv zakon s jedne strane uistinu pomogne žrtvi te s druge strane da utječe na društvo da bude spremno pomoći žrtvama, kazao je Pupovac. 

Iračka zastupnica Intasar Ali Khudhur složila se da na zakon treba gledati i s ljudske strane, tj. gledati na žrtvu kao čovjeka koji ima pravo normalno nastaviti svoj život te paziti da žrtva ponovno ne proživljava svoju bol u procesu kada treba uvjeriti institucije i javnost da je žrtva nasilja. Naglasila je važnost educiranja društva da žrtva ima pravo progovoriti o seksualnom nasilju tijekom rata, ističući kako je u Iraku velika prepreka tomu tradicija. – Seksualno nasilje se često prešućuje, a priznanje drži sramotnim, kazala je Ali Khadhur.

Irački su parlamentarci  tijekom razgovora  također naglasili važnost definiranja dijela Zakona kojim se propisuju kazne za počinitelje i onemogućuje bilo kakva amnestija pripadnicima ISIL-a za počinjeno nasilje.

U Hrvatskome saboru iračko izaslanstvo susrelo se na odvojenom sastanku i sa zastupnikom Bojanom Glavaševićem, a tijekom boravka u Hrvatskoj susrest će se i s ministrom branitelja Tomom Medvedom i članovima Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja Ministarstva branitelja te pripadnicima civilnoga društva.