Milošević i Klisović sudjelovali na sastancima predsjedničke Trojke i predsjednika COSAC-a

Helsinki – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i član Odbora Joško Klisović sudjelovali su 21. i 22. srpnja 2019. na sastanku predsjednika Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), kojim je otvorena parlamentarna dimenzija finskog predsjedanja Vijećem EU-a. 

Uoči sastanka predsjednika COSAC-a održan je sastanak predsjedničke Trojke – izaslanstava prethodnog, trenutačnog i sljedećeg predsjedanja te Europskog parlamenta, na kojemu je saborsko izaslanstvo sudjelovalo po prvi put, kao izaslanstvo nadolazećeg predsjedanja. Na sastanku Trojke utvrđeni su dnevni redovi sastanka predsjednika COSAC-a i LXII. plenarnog sastanka COSAC-a, raspravljeni su dopisi koje je zaprimilo finsko predsjedništvo, kao i preostala proceduralna pitanja u svrhu pripreme sastanka predsjednika COSAC-a.

Sastank predsjednika COSAC-a otvorila je potpredsjednica finske Eduskunte Tuula Haatainen, pod predsjedanjem je predsjednice Velikog odbora Satu Hassi. Uvodno je ministrica europskih poslova Tytti Tuppurainen predstavila prioritete finskog predsjedanja Vijećem EU-a, naglasivši posvećenost zaštiti okoliša.

U raspravi je Domagoj Milošević pozdravio prioritete finskog predsjedanja, osobito usredotočenost na očuvanje okoliša i suzbijanje klimatskih promjena, kao probleme za koje je ocijenio da ne smiju biti ostavljeni budućim generacijama. Upozorio je na rastuće društvene i ekonomske nejednakosti, te je istaknuo važnost usmjeravanja održivog gospodarskog rasta na rast životnog standarda. S obzirom na navedeno, zaželio je uspjeh finskom predsjedanju u radu na novom Višegodišnjem financijskom okviru, u sklopu čega ne bi trebalo zaboraviti na problem unutarnjih migracija i njima izazvanih neravnoteža na tržištima rada.

Upravo je Višegodišnji financijski okvir bio tema nastavka sastanka predsjednika COSAC-a. Član Odbora za europske poslove Joško Klisović u raspravi je rekao da je proračun najjasniji pokazatelj političkih prioriteta, te se osvrnuo na izjavu francuskog predsjednika Macrona kako bez konsolidacije EU-a neće biti proširenja, istaknuvši da konsolidacija nije moguća bez konvergencije. U tom je smislu postavio pitanje važnosti kohezijske politike među prioritetima novog Višegodišnjeg financijskog okvira.

Bivši predsjednik Odbora za proračune Europskog parlamenta Alain Lamassoure odgovorio je kako važnost kohezijske politike ovisi o nacionalnim parlamentima i vladama, te je izrazio uvjerenje da je za održivost politke proširenja potrebno povećati europski proračun za barem jedan posto.

Sastanak predsjednika COSAC-a zaključen je najavom LXII. Sastanka COSAC-a, koji će se održati od 1. do 3. prosinca 2019., također u Helsinkiju.