Milošević, Klisović i Stier sudjelovali na parlamentarnoj konferenciji o budućnosti EU-a

Bukurešt – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević te članovi Odbora Joško Klisović i Davor Ivo Stier sudjelovali su 1. i 2. travnja 2019. na Međuparlamentarnoj konferenciji o budućnosti Europske unije kao parlamentarnom doprinosu EU summitu u Sibiuu s istom temom, koji će se održati na dan Europe 9. svibnja. 

Predsjednik rumunjskog Senata Calin Popescu-Tariceanu je uvodno naglasio kako bi nacionalni parlamenti, kao predstavnička tijela građana, trebali odrediti smjer rasprave o budućnosti Europske unije, čemu bi trebala doprinijeti i međuparlamentarna konferencija u Bukureštu. U nastavku su sudionici razgovarali o politikama budućnosti, društvu budućnosti, gospodarstvu budućnosti te o europskom susjedstvu.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević uključio se u raspravu o gospodarstvu budućnosti naglasivši da bi srednjim i malim poduzetnicima Europska unija trebala osigurati bolji pristup financijskim sredstvima, vrhunskoj edukaciji, novim tehnologijama i tržištu rada te ukidati birokratske barijere koje su tim veće što je poduzetnik manji. Rekao je i kako jedinstveno tržište ne smije imati za posljedicu odlazak obrazovanog iz Hrvatske i zemalja Južne i Istočne Europe, te da su unutarnje migracije prijetnja ekonomskom, društvenom i političkom, ali i nacionalnom i europskom napretku.

Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku i član Odbora za europske poslove Joško Klisović je u svojoj intervenciji na panelu posvećenom društvu budućnosti ukazao na značaj tehnologije kao čimbenika koji će oblikovati gospodarski i društveni napredak, te ujedno, kako je rekao i uzroka stvaranja novih društvenih odnosa i novog političkog okružja. Ocijenio je da tehnološki napredak donosi određene prijetnje, ali i niz novih prilika za društveni razvoj, čije usmjeravanje zahtjeva jasne političke mjere za sprječavanje manipulacija, osobito kada je riječ o nekontroliranom širenju lažnih vijesti.

Član saborskih Odbora za europske poslove i Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier u posljednjem panelu konferencije posvećenom europskom susjedstvu osvrnuo se na politiku proširenja Unije te je pozvao na njezinu prilagodbu i reformu nakon predstojećih europskih izbora. Predložio je da europske i nacionalne institucije razmisle o mogućnosti uvođenja svojevrsnog međustupnja odnosa država kandidatkinja i EU-a prije punopravnog članstva, koji bi kandidatkinjama bio lakše dostižan te bi ispunio svojevrstan strateški vakuum do kojega dolazi tijekom dugotrajnih pretpristupnih procesa.

Međuparlamentarna konferencija o budućnosti Europske unije, koju je organizirao rumunjski Senat, zaključena je usvajanjem Deklaracije, kojom sudionici, između ostaloga, ističu važnost ponovnog zadobivanja povjerenja građana u europski projekt te odgovornosti koju u tom smislu snose izabrani predstavnici građana. Deklaracijom se također navodi kako snaga Europske unije leži u njezinu transformativnom kapacitetu koji se očituje kako unutar Unije, tako i na globalnoj sceni.