Milošević se sastao s kanadskim veleposlanikom Bowmanom

Zagreb – Potpredsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se u četvrtak s veleposlanikom Kanade u Hrvatskoj Alanom Bowmanom s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju država. Poseban naglasak sugovornici su dali gospodarskoj suradnji te mogućnostima ulaganja.

Govoreći o suradnji na raznim područjima gospodarstva veleposlanik Bowman je istaknuo kako se uskoro obilježava treća godina stupanja na snagu Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA)  između Kanade i Europske unije koji je potpisan 30. listopada 2016. godine. –To je važan sporazum koji, među ostalim, daje priliku za jačanje međusobnih investicija, ukida carinske postupke i omogućava međusoban pristup poduzećima i proizvodima na tržištima Kanade i EU-a, rekao je Bowman. Naglasio je kako će uložiti napore da se kroz promociju ovog važnog sporazuma između Kanade i EU-a osnaže i povećaju dosadašnja kanadska ulaganja i suradnja između kanadskih i hrvatskih tvrtki.

Milošević se složio s važnošću ovog sporazuma za obje strane te naglasio kako se njegovim potpisivanjem stvorio dobar okvir za veću suradnju kanadskih i hrvatskih tvrtki. – Ulaganja trebaju ići u smjeru reindustrijalizacije i ulaganja u nove industrije te razvoj malih i srednjih poduzeća, naglasio je Milošević. Rekao je kako je ova kriza s pandemijom pokazala da se ulaganje usmjereno u isključivo jednu granu gospodarstva pokazalo kao izazov. 

Sugovornici su se složili da prostora ima i za znanstvenu suradnju, suradnju u prehrambenoj industriji i poljoprivredi te održivom turizmu usmjerenom na korištenje prirodnih resursa i lokalnih proizvoda.