Miro Kovač sudjelovao na međuparlamentarnom sastanku Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta

Bruxelles – Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač sudjelovao je na međuparlamentarnom sastanku u organizaciji Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta. Sastanak o temi „Prioriteti vanjske politike Europske unije za novi institucijski ciklus“ održan je s ciljem razmjene mišljenja i stajališta o budućnosti Zajedničke vanjske i sigurnosne politike te politike proširenja Unije.

Na sastanku su se okupili zastupnici iz 20 država članica Europske unije, Norveške i Europskog parlamenta koji su u okviru točke rasprave „ Prioriteti vanjske  politike  Europske unije za novi institucijski ciklus“ razmijenili mišljenja s visokim predstavnikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije Josepom Borrellom. Tijekom sastanka predstavljeno je i Godišnje izvješće o provedbi Zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije.

Sudionici sastanka raspravljali su i o aktualnostima u susjedstvu Unije, budućnosti politike proširenja te o modalitetima prevladavanja pomanjkanja vjerodostojnosti i poticanja reformi, a u raspravi je sudjelovao i povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhely.

Vezano uz pitanje otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom Kovač je istaknuo da Hrvatska podržava proširenje te je izrazio nadu da će pregovori biti otvoreni tijekom hrvatskom predsjedanja. Naglasio je da je Hrvatska kontinuirano predana osiguranju mira i stabilnosti u regiji jugoistočne Europe.

Na marginama međuparlamentarnog sastanka Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Miro Kovač susreo se, na odvojenim sastancima, s visokim predstavnikom i potpredsjednikom Komisije Josepom Borrellom i predsjednikom Odbora za vanjske poslove EP-a Davidom McAllisterom.

Razgovarano je o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a i njegovoj parlamentarnoj dimenziji. Kovač je informirao Borrella o predstojećoj Međuparlamentarnoj konferenciji o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici koja će se održati u Zagrebu početkom ožujka 2020. Osvrnuo se i na predstojeći summit „Europska unija – Zapadni Balkan“, koji će se održati početkom svibnja 2020. u Zagrebu.