Na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku predstavljeno izvješće EU-a o tržištu droga u 2019.

Zagreb – Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je u četvrtak tematsku sjednicu na kojoj je Alexis Goosdeel, direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) predstavio „EU Izvješće o tržištu droga 2019.“

Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja uvodno je rekla kako je današnje tržište droga izuzetno dinamično i kompleksno te teško predvidivo, stoga je, kako je istaknula, potrebno budno pratiti njegov razvoj i prateće rizike kako bi se pravodobno i u Hrvatskoj mogle poduzeti odgovarajuće mjere zaštite javnog zdravlja i sigurnosti građana. Također je naglasila kako je sustavno praćenje cjelokupne problematike temelj učinkovitih politika prema ovisnostima te da su standardne statistike uz podatke i informacije prikupljene kroz istraživanja od neprocjenjive važnosti donositeljima odluka za donošenje informiranih odluka, zakonskih propisa i strateških pristupa.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govoreći o ovom problemu istaknuo je kako Hrvatska ima dobar sustav borbe protiv ovisnosti o drogama, liječenja i reintegracije. –Imamo dobru međunarodnu suradnju, također i suradnju s Europskim centrom za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) te smo lider u regiji što se tiče borbe protiv droga, rekao je Capak.

Potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ivan Ćelić održao je prezentaciju „Oporavak kao realno dostižan cilj u liječenju ovisnika“. Kao dva temeljna stupa u borbi protiv ovisnosti naveo je smanjenje ponude i potražnje, treći bi, kako je rekao, bio oporavak, odnosno povratak u normalno stanje zdravlja, uma i snage. –U sustavu je potrebno potaknuti sve pružatelje usluga, osobito na lokalnoj razini, a krajnji cilj je omogućiti pojedincima da postanu slobodni od ovisnosti, kazao je Ćelić.

Željko Petković, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prezentacijom „Trendovi suzbijanja zlouporabe droga u RH“ govorio je o trendovima zlouporabe sredstava ovisnosti. Kazao je da imamo dobar sustav praćenja problematike te relativno stabilan trend ovisnika na liječenju. Broj novih ovisnika se kontinuirano smanjuje, osobito broj novih opijatskih ovisnika. Podsjetio je na 2018. godinu kada je bio rekordan broj zapljene svih vrsta droga.

Marko Žibret kao predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova rekao je kako u Hrvatskoj trenutno nema „epidemije“ ovisnosti o drogama, a kao razlog tomu vidi velik broj zapljene droga. Upozorio je na porast korištenja anonimnih virtualnih tržišta na internetu („Darknet“) putem kojih naši državljani sve više naručuju drogu koja se dostavlja poštanskim pošiljkama.

Alexis Goosdeel je predstavljajući „EU Izvješće o tržištu droga 2019.“ naveo ključne probleme kao što su globalna dostupnost droga, te rekao kako je Europska unija u zadnjih 20 godina postala glavni proizvođač i izvoznik droga, a da posebno brine sve veća čistoća i potentnost supstanci kojima cijena ostaje ista te povećano nasilje. -Utjecaj tržišta droge povezujemo s terorizmom i kriminalnim aktivnostima, ono nanosi štetu osobama, obiteljima, zajednici, gospodarstvu te dovodi do korupcije, rekao je Goosdeel, te dodao  kako moramo biti svjesni problema i posložiti prioritete u borbi protiv droga.

U raspravi je ponavljana važnost partnerskog rada na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini koja može dovesti do smanjena zlouporabe droga.