Održan sastanak Hrvatsko-kosovske međuparlamentarne skupine prijateljstva i veleposlanika Kosova

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-kosovske međuparlamentarne skupine prijateljstva Ante Bačić i članovi Ivan Ćelić, Zlatko Hasanbegović, Veljko Kajtazi, Ermina Lekaj Prljaskaj, Ljubica Maksimčuk i Davor Ivo Stier održali su u četvrtak sastanak s veleposlanikom Kosova Gezimom Kasapollijem.

Voditelj Skupine Bačić uvodno je predstavio članove Skupine koji su se zbog sastanka s veleposlanikom Kasapollijem prvi put okupili u ovom sazivu te je izrazio zahvalnost veleposlaniku zbog njegovog angažmana nakon razornog potresa koji je pogodio Petrinju i okolicu krajem prošle godine. U razgovoru je istaknuo kako su odnosi dviju država tradicionalno prijateljski, ali da postoji prostor za njihovo daljnje jačanje i nadogradnju.

Lekaj Prljaskaj je istaknula kako albanska manjina u Hrvatskoj te hrvatska manjina na Kosovu trebaju predstavljati most suradnje između dvije države te je potom članove Skupine izvijestila o konkretnim projektima koji još uvijek čekaju realizaciju. Članovi Skupine su tijekom rasprave iskazali interes za specifična područja suradnje kao što su gospodarska i akademsko-znanstvena suradnja, a posebno se raspravljalo o politici međunarodne zajednice prema zemljama Jugoistočne Europe. 

Budući da su na Kosovu nedavno održani parlamentarni izbori, veleposlanik Kasapolli je članove Skupine ukratko izvijestio o aktualnoj političkoj situaciji vezanoj za formiranje izvršne vlasti u toj državi. Veleposlanik se zahvalio voditelju i članovima Skupine na iskazanom interesu i konkretnim prijedlozima vezanim za unaprjeđivanje međudržavne suradnje te je iskazao interes za uspostavu kontinuiteta ovakvih susreta s članovima skupine prijateljstva.

Zaključno je voditelj Skupine Ante Bačić izrazio nadu da će što skorije biti formirana i skupina prijateljstva u kosovskom parlamentu, te da će nakon toga doći i do intenziviranja odnosa na razini međuparlamentarnih skupina prijateljstva.