Održana zajednička sjednica saborskog Odbora za vanjsku politiku i Odbora za nacionalnu obranu i vanjske poslove grčkog parlamenta

Zagreb– Odbor za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora održao je u srijedu zajedničku sjednicu  s Odborom za nacionalnu obranu i vanjske poslove parlamenta Helenske Republike.

Na sjednici su uvodno govorili predsjednici odbora Gari Cappelli i Gkioulekasa Konstantinos, a glavne teme o kojim se raspravljalo bile su posvećene aktualnom razvoju događaja u istočnom Mediteranu i migracijama te suradnji Hrvatske i Helenske Republike u okviru MED 9 skupine.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Cappelli naglasio je važnost zajedničkog pristupa u borbi protiv svih današnjih izazova i kriza. –Grčka i Hrvatska su podjednako zemlje mediteranskog prostora i ovisne o sigurnom i zdravom načinu života te odgovarajućim ekološkim preduvjetima važnim za razvoj i održivost gospodarstva, naročito turizma te im je u tom smislu pitanje sigurnosti postalo ključno u okolnostima u kojim se danas cijeli svijet nalazi od rata u Ukrajini do migracija, rasta cijena energenata te sustavnog utjecaja na čitavo svjetsko gospodarstvo i kvalitetu života ljudi, naglasio je Cappelli.

Govoreći o aktualnom razvoju događaja u istočnom Mediteranu i migracijama predsjednik Odbora za nacionalnu obranu i vanjske poslove Parlamenta Grčke Gkioulekas Konstantinos uvodno se osvrnuo na sve veći problem izbjeglica i ilegalnih migranata iz Turske, ali i ostalih pravaca kojima se oni kreću na putu prema zemljama zapadne Europe. –Turska je, kao zemlja koja zbrinjava najveći broj izbjeglica, prepoznata kao važan faktor u suzbijanju migrantske krize, rekao je  Konstantinos te istaknuo kako Grčka ustraje na dijalogu s Turskom, ali i ostalim državama članicama Europske unije u pitanju iznalaženja zajedničkog rješenja oko izbjeglica i migracijske krize koja je počevši od 2015. godine pogodila cijelu Europu. 

U raspravi je posebno ukazano na potrebu poštivanja međunarodnih dogovora, poštivanja ljudskih prava, kao i na važnost solidarne distribucije tereta, a kako bi se rasteretile države na vanjskim granicama Europske unije. Bilo je riječi i o  Paktu o migracijama i azilu koji obvezuje sve države članice na solidarnost, suradnju i jednakost u pristupu rješavanju problematike ilegalnih migracija. Nadalje, ukazano je na različitost stanja u Europi, od Kavkaza, crnomorske regije pa do zapadnog Balkana, kao i na važnost pravovremenog reagiranja na upozorenja pojedinih država članica koje se kontinuirano bore s migracijskim tokovima, a koje imaju iskustva, čime je posebno naglašeno kako se iskustva Grčke na Mediteranu i Hrvatske često marginalizira. U tom kontekstu prepoznata je uloga suradnje u sklopu MED 9 skupine mediteranskih zemalja, a koje izražavaju vrlo slična stajališta o tim pitanjima te stoga, kako je naglašeno, postoji i značajan prostor za međusobnu suradnju i kroz taj oblik partnerstva.

Sugovornici su se osvrnuli i na dobru međusobnu suradnju, naročito kada je riječ o najtežim trenutcima za obje države, prilikom potresa u Hrvatskoj i požara u Grčkoj, gdje se na djelu pokazalo jedinstvo i solidarnost između država. Zaključeno je kako je današnja zajednička sjednica dvaju odbora  prepoznata kao dobra platforma za buduće razgovore, a koja daje i mogućnosti uključivanja u rasprave i ostale relevantne odbore parlamenata ostalih država članica Unije.