Potpredsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Damir Mateljan primio veleposlanika Azerbajdžana Fakhraddina Gurbanova

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Damir Mateljan primio je u četvrtak veleposlanika Azerbajdžana u Hrvatskoj Fakhraddina Gurbanova. 

Sugovornici su uvodno ocijenili odnose dviju zemalja vrlo dobrima i prijateljskima. Osim redovnih uzajamnih posjeta na najvišoj razini, sugovornici su posebno apostrofirali i važnost Deklaracije o strateškom partnerstvu između Republike Azerbajdžana i Republike Hrvatske potpisane 2013. godine. 

Govoreći o mogućnostima razvoja ekonomske suradnje, veleposlanik Gurbanov izrazio je zadovoljstvo povećanjem gospodarskih aktivnosti i trgovinske razmjene u posljednjih godinu dana, a pozdravio je i ohrabrujuće podatke za ovu godinu.- Europska unija, dodao je, najvažniji je investitor i vanjskotrgovinski partner Azerbajdžana.

U tom kontekstu, sugovornici su razmijenili stajališta i o potrebi diversifikacije energetske opskrbe putem Transanadolijskog plinovoda (TANAP) i Jadransko-jonskog plinovoda (IAP). Mateljan i Gurbanov osvrnuli su se i na mogućnosti razvijanja kulturne suradnje i turizma.  

Veleposlanik Gurbanov izvijestio je domaćina o aktualnoj situaciji u Gorskom Karabahu, u vezi s tim potpredsjednik Odbora Mateljan izrazio je podršku naporima da se to pitanje riješi mirnim putem.