Potpredsjednik Odbora za turizam Mario Habek sastao se s veleposlanikom Brazila u Hrvatskoj Fontourom

Zagreb - Potpredsjednik Odbora za turizam Mario Habek održao je u srijedu sastanak s veleposlanikom Savezne Republike Brazila u Republici Hrvatskoj Paulom Robertom Campos Tarrisse da Fontourom.

Glavna tema razgovora bila je intenziviranje suradnje dviju zemalja na području turizma. U tom kontekstu, spomenut je i Sporazum o suradnji na području turizma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Savezne Republike Brazila koji je potpisan 2001. s objavom stupanja na snagu 2008. 

Prema sustavu eVisitor za 2018. ostvareno je 66 239 dolazaka i 158 251 noćenja brazilskih turista, što predstavlja značajan porast od 4 posto u dolascima i 5 posto u noćenjima u odnosu na prethodnu godinu, istaknuo je potpredsjednik Odbora Habek. Izdvojio je i važnost jačanja promotivnih aktivnosti Hrvatske turističke zajednice kako bi se povećao broj dolazaka i noćenja s ovog dalekog tržišta.

Sugovornici su suglasni kako je Brazil jedan od najznačajnijih hrvatskih trgovinskih partnera u Južnoj Americi, ali potencijali za razvoj gospodarske suradnje još uvijek nisu u potpunosti iskorišteni. 

Bilo je riječi i o parlamentarnoj suradnji dviju zemalja, posebice o aktivnostima na razini skupina prijateljstva. Veleposlanik Brazila Paulo Roberto Campos Tarrisse da Fontoura istaknuo je uspješnu suradnju dviju skupina prijateljstva tijekom posjeta izaslanstva Brazilsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskom saboru 2008. i 2014. godine, a razmijenjena su mišljenja i o predstojećem uzvratnom posjetu Hrvatsko-brazilske međuparlamentarne skupine prijateljstva Brazilu kao prilici za razmjenu iskustava i iz sfere turizma.