Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner nazočio obilježavanju nacionalnog dana Francuske

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je, na poziv veleposlanice Francuske Corine Meunier, obilježavanju nacionalnog dana Francuske Republike.

U obraćanju nazočnima, akademik Reiner istaknuo je kako Hrvatsku i Francusku povezuju iskreno prijateljstvo i uzajamno poštivanje kojima doprinose učestali sastanci i posjeti na najvišim razinama. Pohvalio je provedbu trećeg Akcijskog plana strateškog partnerstva za razdoblje 2018. - 2021. te dodao kako je jedan od prioriteta Akcijskog plana jačanje europskog partnerstva Hrvatske i Francuske, s posebnim naglaskom na težnje Hrvatske za priključivanjem Schengenu i eurozoni. 

Čestitao je Francuskoj na preuzimanju predsjedanja Vijećem Europe u svibnju ove godine te dodao kako su mnoge europske države, pa tako i Hrvatska i Francuska, suočene s rastom populizma i raznih vrsta ekstremizama te pozvao na poštivanje zajedničkih vrijednosti na kojima počiva Europska konvencija o ljudskim pravima. – I Hrvatska i Francuska teže zaštiti demokracije, vladavine prava, ljudskih prava i sloboda, borbi protiv terorizma, dok predano radimo na stvaranju održivog gospodarstva s posebnom pažnjom na zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena, rekao je.

Izrazio je žaljenje povodom stradavanja katedrale Notre-Dame u velikom požaru u travnju ove godine, naglasivši kako je katedrala simbol ne samo francuske povijesti, vjere i nade, već i simbol naslijeđa, civilizacije i povijesti čitave Europe. Kazao je kako su dijelovi hrvatske kulturne baštine teško stradali tijekom agresije na Hrvatsku te ponudio Francuskoj znanje i ekspertizu hrvatskih stručnjaka i restauratora prilikom obnove katedrale Notre-Dame.

Obilježavanju su nazočili zastupnici u Hrvatskome saboru, predstavnici Vlade, strani veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj te drugi visoki gosti.