Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner primio japansku veleposlanicu Misako Kaji

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u utorak veleposlanicu Japana u Hrvatskoj Misako Kaji. Sugovornici su u razgovoru potvrdili kontinuirani razvoj bilateralnih odnosa, učestale političke posjete i razgovore na najvišim razinama kao i dobre temelje za daljnji razvoj gospodarske suradnje Hrvatske i Japana.

Potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner čestitao je veleposlanici na dobivanju domaćinstva za svjetsku izložbu EXPO 2025 koje će se održati u Osaki. Govoreći o suradnji dviju država istaknuo je kako je ista potvrđena posjetima s obje strane na najvišoj razini spomenuvši vrlo uspješan posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Japanu u lipnju ove godine. –Parlamentarna suradnja kao i parlamentarna diplomacija dobar su način za uspostavu tješnjih veza između dviju država, rekao je Reiner te dodao kako se zalaže za tu vrstu fleksibilnijih odnosa posebno kroz rad parlamentarnih skupina prijateljstva.

Veleposlanica Kaji složila se da je razmjena mišljenja između zastupnika važna budući da zastupnici predstavljaju glas naroda. –Uvijek postoji prostor za još bolju i otvoreniju suradnju dviju država, a to upravo nudi parlamentarna diplomacija, rekla je Kaji.

Sugovornici su razgovarali o potencijalima gospodarske suradnje dviju država i već ostvarenim projektima i investicijama. Kao neka od područja gdje bi obje države mogle pronaći svoje interese spomenuta je suradnja na području energetike, zračnog, lučkog te posebno željezničkog prometa budući da je Japan vodeća zemlja kad je u pitanju taj vid transporta. Iskazana je i želja za što većom turističkom razmjenom i povećanjem broja turista.