Potpredsjednik Sabora Radin primio predstojnicu Ureda UNICEF-a Reginu Castillo

Zagreb – Potpredsjednik Sabora Furio Radin primio je u srijedu u nastupni posjet novu predstojnicu Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Reginu Castillo.

Mogućnosti čvršće suradnje Hrvatskoga sabora i Ureda UNICEF-a u Zagrebu, predstojeće aktivnosti Ureda te aktualni izazovi vezani uz područje zaštite prava djece i adolescenata, bile su središnje teme razgovora.

Potpredsjednik Sabora Radin, govoreći o parlamentarnim aktivnostima vezanim uz ljudska prava, izrazio je interes za što čvršćom suradnjom i dijalogom s Uredom UNICEF-a oko brojnih pitanja koja su trenutno u središtu interesa institucija nadležnih za prava djece, a kao jednu od mogućnosti, spomenuo je uključivanje Ureda u rad tematskih sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Regina Castillo podsjetila je da se u studenome ove godine obilježava trideseta godišnjica usvajanja Konvencije o pravima djeteta, što bi također bila dobra prilika da se i hrvatski parlament uključi u svečanost obilježavanja. Od aktivnosti Ureda UNICEF-a, Castillo je izdvojila i humanitarnu utrku Mliječna staza („Milky Way"), koja će se po treći puta po redu održati  8. rujna ove godine, a cilj joj je prikupljanje sredstava za edukaciju osoblja i opremanje rodilišta u ruralnim dijelovima Hrvatske.

Radin i Castillo su razmijenili mišljenja i o aktualnim izazovima u području zaštite prava djece, poput odnosa djece, adolescenata i medija, opasnosti društvenih mreža za najmlađe i ovisnosti o internetu. Radin je istaknuo kako je ovo važna tema jer utječe na formiranje budućnosti djece, njihov odnos prema vršnjacima, i općenito društvenu komunikaciju. – Za ovu temu trebali bi biti zainteresirani svi parlamenti i šira akademska i društvena zajednica, kazao je Radin.

S tim u vezi, Castillo je govorila o „Programu medijske pismenosti“ UNICEF-a koji ima za cilj podići razinu medijskog opismenjavanja i kod djece i odraslih, uspostaviti alate za stvaranje kritičkoga mišljenja u vezi sa sadržajima koji su im dostupni putem društvenih mreža i interneta, te pronaći načine za što manju izloženost potencijalno štetnim sadržajima.

Razgovaralo se i o suradnji UNICEF-a s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u okviru kampanje „Svako dijete treba obitelj“ čiji je cilj povećanje broja udomiteljskih obitelji za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s posebnim naglaskom na osiguravanje obiteljske skrbi za najmlađu djecu od 0 – 3 godine.