Potpredsjednik Sabora Reiner nazočio obilježavanju 140. obljetnice Klinike za psihijatriju Vrapče

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora akademik Željko Reiner nazočio je u petak svečanom obilježavanju 140. obljetnice Klinike za psihijatriju Vrapče. 

Potpredsjednik Sabora Reiner u uvodnom je obraćanju čestitao Dan bolnice djelatnicima Klinike i zahvalio na predanosti, požrtvovnosti i marljivom radu u pružanju skrbi pacijentima. Dodao je kako je Zagreb već prije 140 godina osnivanjem Klinike za psihijatriju Vrapče, tadašnjeg naziva Zavod za umobolne Stenjevec, bio rame uz rame s velikim europskim metropolama koje su shvatile da je mentalno oboljelim pacijentima potrebna namjenska institucija za liječenje. - Upravo se u ovoj Klinici kreirala psihijatrijska praksa te je zbog toga Klinika uvijek imala posebno mjesto u hrvatskoj psihijatriji, rekao je.

Napomenuo je kako statistički podaci, ali i svakodnevno iskustvo, upozoravaju da je potrebno još puno rada i brige oko mentalnog zdravlja stanovništva. - U radno aktivnoj dobi mentalni poremećaji treći su na ljestvici uzroka hospitalizacija u Hrvatskoj, nakon kardiovaskularnih i malignih bolesti, s udjelom od 11,7 posto. - Svakodnevno svjedočimo porastu problema u vezi s mentalnim zdravljem, posebno među mladima, te poteškoćama s kojima se susreću na putu svog odrastanja, kazao je Reiner. 

Akademik Reiner u obraćanju se oprostio od dugogodišnjeg ravnatelja Klinike prof. dr. sc. Vlade Jukića koji je preminuo u ožujku ove godine. - Prije 8 mjeseci izgubili smo velikog stručnjaka i uglednog liječnika čije naslijeđe će zauvijek biti upisano u povijesti ove Klinike i u povijesti hrvatske psihijatrije. Stoga sam posebno sretan što će Zavod za forenzičku psihijatriju ponosno nositi ime profesora Jukića. Zavod za forenzičku psihijatriju bio je važan dio mozaika koji je ovu Kliniku razvio u modernu i svjetski značajnu psihijatrijsku ustanovu, zaključio je Reiner.

Nakon svečanosti obilježavanja Dana bolnice potpredsjednik Sabora Reiner otvorio je Centar za dnevno bolničko liječenje, rehabilitaciju i edukaciju Klinike za psihijatriju Vrapče. Novi Centar, u čiji je obnovu Grad Zagreb uložio 11 milijuna kuna, nalazi se u prostoru koji se od osnutka bolnice koristio za stolarsku radionicu, a renoviran je na poticaj dugogodišnjeg ravnatelja Vlade Jukića. Prostire se na 850 kvadratnih metara, a osim dnevno bolničkog liječenja, predviđena je provedba psiho edukativnih programa za bolesnike i članove njihove obitelji.

U prigodi obilježavanja 140. obljetnice Klinike održan je i simpozij pod nazivom "Dugovječnost – civilizacijsko postignuće i izazov današnjice" koji simbolično naglašava osnovnu funkciju Bolnice kroz njezinu povijest – brigu i skrb za najranjiviji dio populacije. 

Svečanosti su nazočili ministar zdravlja Milan Kujundžić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, posebni savjetnik predsjednice RH za zdravstvo i sport Tomislav Madžar i drugi visoki gosti.