Potpredsjednik Sabora Reiner primio iranskog ministra gospodarstva i financija Dejpasanda

Zagreb - Potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je danas ministra gospodarstva i financija Islamske Republike Irana Farhada Dejpasanda. 

Uz potpredsjednika Sabora na sastanku je sudjelovala i zastupnica Marijana Balić, članica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Iran.

Sugovornici su u razgovoru potvrdili vrlo dobre i prijateljske odnose dviju država s prostorom za jačanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene. – Iran je prva azijska i islamska država koja je priznala Hrvatsku i ove godine obilježavamo 27 godina uspostave diplomatskih odnosa, rekao je Reiner. 

Dobri bilateralni odnosi, prema riječima potpredsjednika Sabora, ogledaju se i u učestalim razmjenama posjeta na najvišim razinama. 

– Osobno se zalažem za parlamentarnu diplomaciju i zadovoljan sam odnosima dvaju parlamenata, ali potencijala za snažniju suradnju ima na području elektroindustrije, prehrambene industrije, proizvodnje medicinske opreme i lijekova te energetike i IT sektora, zaključio je Reiner. 

Ministar gospodarstva Irana Dejpasand složio se da postoji prostor za jačanje gospodarskih veza dviju država te istaknuo kako se u području rada njegovog ministarstva nalazi i politika međunarodnih gospodarskih odnosa kao i reguliranje olakšica za strane ulagače te je u tom kontekstu pozvao hrvatske ulagače na suradnju s Iranom.

– Hrvatska kroz Iran može doprijeti i do drugih tržišta, posebno onih u susjedstvu i time osigurati utjecaj tom dijelu svijeta, rekao je Dejpasand.