Potpredsjednik Sabora Reiner primio posebnu izaslanicu Državnog tajništva SAD-a za pitanja holokausta i predstavnika Svjetske židovske organizacije za restituciju

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u ponedjeljak posebnu izaslanicu Državnog tajništva SAD-a za pitanja holokausta Cherrie Daniels i predstavnika Svjetske židovske organizacije za restituciju (WJRO) Evana Holberga. Uz potpredsjednika Sabora, sastanku su nazočili Mario Škunca, savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Daniel Glunčić, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora.

Ubrzanje procesa restitucije židovske imovine za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je središnja tema susreta. 

Potpredsjednik Sabora Reiner naglasio je da je Hrvatska pokazala snažnu političku volju posljednjih dvadeset godina na rješavanju ovog pitanja i da je taj rad mnogim hrvatskim i stranim državljanima donio zadovoljstvo. – Vlada Republike Hrvatske u potpunosti se zalaže za svoje odgovornosti preuzete u okviru Terezinske deklaracije, rekao je Reiner. Podsjetio je kako je Hrvatska osnovala međuresornu radnu skupinu na razini pomoćnika ministra, uz podršku stručnjaka iz odgovarajućih ministarstava, s ciljem da se planira napredak i koordiniraju napori posvećeni ispunjavanju odgovornosti prema Deklaraciji. -Vrlo je važno imati na umu da su komunističke vlasti bivše Jugoslavije teoretski zakonom vratile svu oduzetu imovinu iz Drugog svjetskog rata prijašnjim vlasnicima i sve pravne radnje provedene u tom vremenu na svom teritoriju proglasile ništavnim, ali potom nastavile sami oduzimati imovinu, pojasnio je.

Cherrie Daniels izrazila je nadu da će se zajedničkim snagama pronaći rješenje za preostala pitanja u postupcima povrata ili naknade oduzete imovine, a posebno za obeštećenje preživjelih stradalnika holokausta. 

Sugovornici su se složili da je potrebno nastaviti dijalog ali i ubrzati rješavanje povijesne nepravde.