Potpredsjednik Sabora Željko Reiner i članovi Odbora za poljoprivredu primili državnog ministra za hranu, šumarstvo i hortikulturu Irske Andrewa Doyla

Zagreb – Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić s članovima Odbora, na odvojenim sastancima sastali su se s državnim ministrom za hranu, šumarstvo i hortikulturu Irske Andrewom Doylom. 

Potpredsjednik Reiner istaknuo je uvodno kako su Hrvatska i Irska dvije prijateljske zemlje koje dijele mnoge sličnosti, poput zemljopisne veličine, broja stanovnika,   povijesti, ali i  izazova iseljavanja stanovništva kako u prošlosti tako i danas. Podsjetio je da vrlo intenzivna parlamentarna suradnja doprinosi sveukupnim bilateralnim odnosima, ali da postoji i veliki potencijal suradnje koji još uvijek nije iskorišten na područjima gospodarstva i trgovinske razmjene, turizma, obrazovanja, informatičke tehnologije  i investicija. Akademik Reiner spomenuo je i velik broj mladih ljudi koji je posljednjih godina iselio u Irsku te je izrazio nadu da će se vratiti u Hrvatsku obogaćeni novim iskustvima i znanjima.  

Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja i o aktualnoj situaciji u Europskoj uniji, izazovima s kojima se države članice moraju suočiti nakon Brexita, a poseban naglasak stavljen je na prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine. Ministar Doyle je naglasio da Irska, koja je kao jedna od najstarijih država članica EU-a predsjedala Vijećem EU-a već sedam puta, spremna svojim iskustvom u predsjedanju pomoći Hrvatskoj. 

Predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić i članovi Odbora s ministrom Doylom razmijenili su mišljenja o prijedlogu nove Zajedničke poljoprivredne politike  EU-a i nedoumicama s kojima se u procesu kreiranja ove politike susreću obje zemlje, te o perspektivi opstanka i održivosti poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj i Irskoj.  

Govoreći o prijedlogu reformi nove Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje od 2021. do 2027., Panenić je kazao da ona doprinosu razvoju, ali Hrvatska,  kao najmlađa članica, nije u istom položaju kao druge države EU-a jer nije imala priliku konzumirati sve potpore zajedničke poljoprivredne politike, a postoji i problem konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na zajedničkom tržištu. Skrenuo je pozornost i na potrebu bolje komunikacije između Bruxellesa i država članica oko primjene direktiva EK na tom području te na nužnost snažnijeg uključivanja parlamenata i nadležnih odbora u taj proces, s čime se ministar Doyle složio.  U vezi s novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom Doyle je izrazio mišljenje da će novi ZPP osigurati održivost ruralnih područja, siguran način proizvodnje hrane te da vodi računa o okolišu, obiteljskim gospodarstvima i klimatskim promjenama. – Važno je da postoji supsidijarnost, od najniže do najviše razine, svaka država članica ima svoje ciljeve i sukladno svojim specifičnostima te ciljeve treba ostvariti unutar ovog zakonodavnog okvira, kazao je Doyle. Govoreći o poljoprivrednoj proizvodnji u Irskoj, Doyle je kazao kako je mljekarstvo i dalje vodeća grana, dok su ratarstvo i stočarstvo u padu. U vezi s kontrolnom sigurnosti hrane istaknuo je kako se u Irskoj svi eventualni problemi rješavaju sljedivošću u opskrbnom lancu, a Agencija za sigurnost hrane, koja je politički neovisna, krovna je institucija kontrole. 

Bilo je riječi i o budućnosti izravnih plaćanja za europske poljoprivrednike iz proračuna EU-a pri čemu je Doyle naglasio kako Irska podržava smanjenje tih sredstava i za velika i za mala gospodarstva kako bi se mogla  postići konvergencija unutar EU-a. S druge strane, Doyle je kazao da se Irska protivi smanjivanju proračuna EU-a za poljoprivredu te se zalaže za dodatno ulaganje sredstava u ZPP od strane zemalja članica.