Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković sudjelovala na Šestoj dunavskoj parlamentarnoj konferenciji

Bukurešt – Predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković sudjelovala je u četvrtak na Šestoj dunavskoj parlamentarnoj konferenciji s predstavnicima 14 parlamenata država obuhvaćenih Strategijom Europske unije za dunavsku regiju. U okviru radnih panela raspravljalo se o važnosti promicanja kulture, turizma, međuljudskih kontakata i razvijanja društva znanja putem istraživanja, obrazovanja te informacijske i komunikacijske tehnologije.

Predsjednica Odbora Bedeković u svom je obraćanju, posvećenom akademskom obrazovanju, istaknula kako u cilju povećanja pristupa i završetka visokog obrazovanja u Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodjeljuje državne stipendije redovitim studentima nižeg socio-ekonomskog statusa i studentima u STEM područjima. Kako je rekla, preduvjet za punu socijalnu uključenost u visoko obrazovanje prvenstveno podrazumijeva osiguravanje adekvatnih materijalnih uvjeta tijekom studija, što se može postići dodjelom izravne financijske potpore  u vidu stipendija studentima koji inače ne bi imali priliku studirati.

–Od akademske godine 2017./2018. projekt „Nagrada za stipendije studentima nižeg socio-ekonomskog statusa“ provodi se u okviru Operativnog programa Europskog socijalnog fonda za učinkovito upravljanje ljudskim resursima, čime se povećava broj stipendija za dodatnih 5.000 stipendija, rekla je Bedeković. Naglasila je kako će do  kraja projekta 2022. godine biti dodijeljeno ukupno 10 000 stipendija po akademskoj godini, a spomenula je i kako je  u tijeku dodjeljivanje istog broja  stipendija redovnim studentima za ovu akademsku godinu. Bedeković je u izlaganju iznijela podatak kako se od akademske godine 2017./2018. dodjeljuju stipendije za studije STEM područja, a u toj je akademskoj godini dodijeljeno 3 400 takvih stipendija. – Cilj godišnje dodjele 3 400 stipendija jest usmjeriti pozornost na studijske programe s najvećom perspektivom generiranja gospodarskog rasta u Hrvatskoj, istaknula je Bedeković, te navela kako godišnje dodjeljivanje te vrste stipendija povećava stopu zadržavanja studenata kao i stopu završavanja STEM studija.

Predsjednica odbora za obrazovanje, znanost i kulturu govorila je i o važnosti povećanja kapaciteta studentskog smještaja korištenjem sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te istaknula kako je do kraja 2018. godine osigurano dodatnih 1 850 kreveta, a da se do kraja ove godine  planira osigurati još 1 154 kreveta. – Ukupno je rekonstruirano ili novo izgrađeno osam smještajnih objekata, završen je i otvoren studentski dom u Vukovaru, i radi se na sedam dodatnih projekata, rekla je Bedeković.

Na kraju je naglasila kako Hrvatska podupire stvaranje Europskog obrazovnog prostora i postizanje cilja od dvadeset posto akademske mobilnosti. Kako je rekla Bedeković za to je  ključno poboljšati razumijevanje nacionalnih kvalifikacijskih okvira i izgraditi povjerenje u nacionalne sustave osiguranja kvalitete. – Kada govorimo o akademskoj mobilnosti, važno je spomenuti i novu inicijativu o mrežama europskih sveučilišta kao važnom elementu Europskog obrazovnog prostora i sve bi zemlje dunavske regije trebale pokušati biti zastupljene u pilot projektima za mreže europskih sveučilišta u okviru programa Erasmus +, zaključila je Bedeković.