Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Selak Raspudić sudjelovala na međuparlamentarnom sastanku o temi uloge žena u borbi protiv pandemije

Zagreb - Na međuparlamentarnom sastanku Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, organiziranom u povodu Dana žena, sudjelovala je predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić. Sastanak je bio posvećen vodećoj ulozi žena u borbi protiv pandemije bolesti Covid-19.

Videokonferencijskim putem na sastanku su sudjelovali zastupnici nacionalnih parlamenata i Europskog parlamenta. Sastankom je predsjedala predsjednica Odbora Europskog parlamenta Evelyn Regner, a uvodna izlaganja održali su predsjednik Europskog parlamenta David Maria Sassoli i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je najavila novo zakonodavstvo za borbu protiv nasilja nad ženama do kraja ove godine kao i akcijski plan za provedbu Europskog stupa socijalnih prava.

U raspravi je istaknuto da istraživanja pokazuju kako aktualna pandemija različito utječe na žene i muškarce te da je neophodno prepoznati te razlike kako bi se razumjele posljedice i kako bi se djelotvorno i pravedno reagiralo. Naglašeno je i kako su mjere zaključavanja gospodarstava u svijetu dovele do povećanja nasilja nad ženama u obiteljima i poremetile dostupnost podrške ženama, a pogođen je i pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti žena. Prepoznata je potreba za nastavkom promicanja ravnopravnosti spolova kao i gospodarskog osnaživanja žena u cilju izgradnje otpornijeg društva, za jačanjem pravila o radu, socijalnoj sigurnosti i mirovinskom sustavu za žene te, općenito, za promjenom modela prema kojima se vrednuje rad. Također, potrebno je nastaviti posvećivati dužnu pažnju jednakoj zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim pozicijama te u postupku donošenja odluka.