Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja sudjeluje na konferenciji u povodu donošenja zajedničkog Akcijskog plana za borbu protiv demencije

Malta - Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja sudjeluje na europskoj i istočnomediteranskoj regionalnoj konferenciji u povodu donošenja zajedničkog Akcijskog plana za borbu protiv demencije, u organizaciji Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu koja se 9. i 10. rujna održava na Malti.

Uz predsjednicu Odbora, u dvodnevnoj radionici sudjeluje i predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče i voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi te predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica. 

Cilj konferencije je nastavak suradnje iniciran Zajedničkom izjavom o demenciji koju su 2017. potpisale Nizozemska, Slovačka i Malta, a koja poziva i ostale europske države članice da podrže međunarodnu suradnju u istraživanju demencije, doprinesu podizanju svijesti javnosti o demenciji, razmijene i primijene najbolje prakse u skrbi o demenciji, dijagnostici i prevenciji, podrže ljude s demencijom i omoguće im da žive kvalitetnije te stvore društvo prilagođeno potrebama osoba s demencijom. 

Jedan od ciljeva zajedničkog Akcijskog plana za borbu protiv demencije i ove radionice je potaknuti članice da do kraja 2025. godine 75 posto država donese nacionalne akcijske planove za borbu protiv demencije. Time će se osigurati provedba globalnog akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije i osigurati ispunjavanje ciljeva Sedamdesete svjetske zdravstvene skupštine iz svibnja 2017. godine o odgovoru javnog zdravstva na problem demencije za razdoblje 2017.-2025. Svjetska zdravstvena organizacija obvezala se postići globalne ciljeve kroz sedam ključnih područja djelovanja među kojima je i izrada i donošenje nacionalnih strategija i planova.