Predsjednice specijaliziranih kaznenih sudova Bugarske i Rumunjske u posjetu Odboru za pravosuđe i Odboru za zakonodavstvo

Zagreb – Predsjednica Odbora za zakonodavstvo Marija Jelkovac, predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić te član oba odbora Goran Aleksić primili su u petak predsjednice specijaliziranih kaznenih sudova Bugarske i Rumunjske, prvostupanjskog suda u Sofiji Marietu Marinovu i prizivnog suda u Iasiju Lorenu Tarlion.

Razgovaralo se o stanju u pravosudnim sustavima, izboru sudaca, funkcioniranju pravosuđa, percepciji javnosti i povjerenju javnosti u pravosuđe, donošenju zakona, kaznenom procesu te ostalim pitanjima iz područja zakonodavstva i pravosuđa.

Predsjednici saborskih odbora Jelkovac i Miljenić ukratko su predstavili glavne zadaće radnih tijela kojima su na čelu te s gošćama podijeli neke od izazova pravosuđa u Hrvatskoj. Kao najveće istaknuli su dugotrajne sudske postupke, sporost u rješavanju predmeta, neujednačenu sudsku praksu, ali i zatvorenost pravosudnih tijela koja ne komuniciraju s javnošću što dovodi do dojma javnosti o neučinkovitosti sudstva i time do nepovjerenja u pravosuđe.

U nastavku sastanka sugovornici su razmijenili mišljenja o praksama i procedurama izbora sudaca i državnih odvjetnika u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj, napredovanju u sudačkoj karijeri, pokretanju disciplinskih postupaka i stegovnoj odgovornosti sudaca i provedbi nadzora nad njihovim radom te općenito položaju sudske profesije u društvu.

Sutkinje Marinova i Tarlion u Hrvatskoj borave u organizaciji Pravosudne akademije i Europske mreže pravosudnih centara.