Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio novu kinesku veleposlanicu u Hrvatskoj Xu Erwen

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u  utorak u nastupni posjet veleposlanicu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Xu Erwen.   

Predsjednik Sabora Jandroković ocijenio je odnose dviju zemalja vrlo dobrim, prijateljskim i partnerskim, te izrazio interes Hrvatske za unaprjeđenjem suradnje u svim područjima od zajedničkog interesa. Predsjednik Sabora i kineska veleposlanica su se suglasili kako su bilateralni odnosi na povijesno vrlo visokoj razini posebice nakon posjeta kineskog predsjednika Vlade Li Keqianga Hrvatskoj te sastanka na vrhu Kina +17 u Dubrovniku u travnju ove godine. O odličnoj suradnji svjedoče i intenzivan politički dijalog kao i razmjena posjeta na svim razinama.
 
Dvoje dužnosnika je suglasno kako je sada potrebno konkretizirati i ojačati suradnju na specifičnim područjima poput infrastrukture, poljoprivrede, turizma i kulture, a poseban naglasak treba staviti na intenziviranje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene za što bi odlična prilika mogla biti nazočnost i predstavljanje hrvatskih tvrtki na velikom gospodarskom sajmu u Šangaju "China International Import Expo" u studenome ove godine. 

Kao dodatni okvir za intenziviranje odnosa istaknuta je i kineska inicijativa "Jedan pojas, jedan put" te nastavak suradnje unutar formata Kina +17. 
 
Predsjednik Sabora Jandroković naglasio je i važnost trenutačno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj, izgradnje Pelješkoga mosta, te izrazio nadu da će i druge kineske tvrtke i investitori nastaviti svoje aktivnosti na hrvatskom tržištu.