Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Lija Keqianga

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine Lijem Keqiangom koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang na sastanku su potvrdili kako dvije zemlje i narodi njeguju tradicionalno prijateljske i partnerske odnose. Istaknuto je kako će ovaj posjet predsjednika Državnog vijeća Kine uvelike osnažiti te odnose, kako na političkom tako i na gospodarskom području. Bilateralni sporazumi između dviju država potpisani danas u Zagrebu i sutra u Dubrovniku konkretizirat će i ojačati suradnju u nizu područja, kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, sport, znanost i  kultura. 

Kineski premijer Li Keqiang naglasio je kako Hrvatski sabor ima bitnu ulogu u jačanju bilateralnih veza i produbljivanju međusobnog razumijevanja Hrvatske i Kine. Istaknuo je važnost koju redoviti politički dijalog i razmjena posjeta na svim razinama između Hrvatskog sabora i Svekineskog narodnog kongresa igraju u izgradnji ukupnih odnosa dviju zemalja. Predsjednik Sabora Jandroković pozvao je predsjedatelja Svekineskog narodnog kongresa Lija Zhanshua u posjet Hrvatskoj. 

U razgovoru s kineskim premijerom Lijem Keqiangom predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je važnost trenutačno najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj, izgradnje Pelješkog mosta, kao najvidljivijeg simbola suradnje Hrvatske i Kine, a kao priliku za osnaživanje suradnje sugovornici su ocijenili i kinesku inicijativu „Jedan pojas, jedan put“. Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je zadovoljstvo i konstantnim rastom broja kineskih turista u Hrvatskoj te izrazio uvjerenje kako će se turistička suradnja dviju zemalja dodatno intenzivirati. Na sastanku je naglašena i uloga koju Hrvatska može imati u odnosima Kine i Europske unije.