Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Republike Latvije Raimondsom Vējonisom

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sastao se s predsjednikom Republike Latvije Raimondsom Vejonisom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković i latvijski predsjednik Vejonis ocijenili su bilateralne odnose prijateljskim i bez otvorenih pitanja te naglasili potrebu za njihovim daljnjim osnaživanjem kako na bilateralnom planu, tako i u kontekstu suradnje u EU-u i NATO-u. Istaknuta je i obostrana želja za daljnjim osnaživanjem parlamentarne suradnje, posebno međuparlamentarnih skupina prijateljstva. Predsjednik Sabora Jandroković također pozvao je latvijsku predsjednicu Parlamenta u službeni posjet Hrvatskoj.

Istaknuta je bliskost stajališta o aktualnim europskim temama, posebice o budućnosti Europe, Brexitu i budućem Višegodišnjem financijskom okviru. Predsjednik Jandroković upoznao je sugovornika s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije te se zanimao za latvijska iskustva iz njezinog predsjedanja 2015. godine.

Sugovornici su razgovarali i  o gospodarskoj suradnji gdje postoji puno potencijala za njezino daljnje unapređenje, posebno na području energetike i prijevozne infrastrukture.  

Razgovaralo se i o sigurnosnim izazovima u Europi i europskom susjedstvu.