Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije

Beč - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjeluje na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije, koja se održava u Beču od 8. do 9. travnja ove godine.
 
Ovogodišnja Konferencija okupila je predsjednike parlamenata država članica, Europskog parlamenta, država kandidatkinja kao promatrače te predsjednike parlamenata Islanda, Norveške i Švicarske, a glavne teme su Europska unija i njezino susjedstvo i Međuparlamentarna suradnja u okviru Europske unije nakon 2019. godine.
 
Prvog dana predsjednici su razmijenili mišljenja o Europskoj uniji i Europskoj politici susjedstva. U svojem je obraćanju predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković podsjetio da je trenutačna geopolitička kompleksnost odredila prioritete Unije, a to je prije svega sigurnost, odnosno sigurna i stabilna budućnost Europe. To zahtjeva od Europske unije da konsolidira svoj politički prostor, a to uključuje i prostor jugoistoka Europe koji je uvijek imao stratešku važnost. U tom smislu, Hrvatska naglašava važnost politike proširenja zato jer se time osnažuje stabilnost i otpornost jugoistoka Europe. Također, proširenje je i od interesa za samu Europsku uniju u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu, naglasio je predsjednik Sabora. Pritom, potrebno je stalno osnaživati europsku političku potporu, predanost i angažiraniju prisutnost kako bi se izbjeglo uplitanje drugih globalnih čimbenika. Hrvatska će nastaviti podržavati proširenje – na vjerodostojnom, jasnom, strogom i pravednom procesu pristupanja te na temelju individualnih postignuća, uvjetovanosti i ispunjavanja zadanih kriterija. Predsjednik Sabora Jandroković drži da europska perspektiva ima transformacijsku moć te da prošle godine usvojena Strategija za zapadni Balkan treba biti dodatni poticaj zemljama da nastave svoje procese političke i gospodarske transformacije, uz snažnu političku volju i stvarne i dugoročne rezultate.