Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio španjolskog veleposlanika Alonsa Dezcallara de Mazarreda

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković primio je u četvrtak veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj Alonsa Dezcallara de Mazarreda.

U središtu razgovora bili su bilateralni odnosi Hrvatske i Španjolske, zajednička suradnja u okviru EU-a i drugih europskih i međunarodnih institucija, posebice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Bilo je riječi i o situaciji u europskom istočnom susjedstvu.  

Sugovornici su se složili kako je sveukupne bilateralne odnose Hrvatske i Španjolske potrebno ponovno potaknuti na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebno na parlamentarnoj razini kroz snažniju suradnju Odbora za europske poslove, Odbora za vanjsku politiku te Hrvatsko – španjolsku međuparlamentarnu skupinu prijateljstva. 

Potrebno je također, suglasni su Hajduković i Dezcallar de Mazarreda, ojačati suradnju Hrvatske i Španjolske unutar EU-a oko bitnih pitanja vezanih uz budućnost Unije, pri čemu su se osvrnuli na pripremu Konferencije o budućnosti Europe koja bi trebala biti pokrenuta do kraja ove godine. –Važnost ove konferencije nije samo u kontekstu oporavka EU-a od krize izazvane pandemijom koronavirusa, već i u pokretanju otvorene rasprave o budućnosti Europske unije koja bi se trebala voditi ne samo na političkoj razini, već i s javnošću, kako bi se EU još više mogla približiti građanima, istaknuo je Hajduković.