Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević na sastanku predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC)

Zagreb - U uvodnom obraćanju predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević istaknuo je značaj COSAC-a i njegov doprinos suradnji između odbora nacionalnih parlamenata nadležnih za europske poslove i Europskog parlamenta. 

Naglasio je kako će Hrvatski sabor, kao nositelj parlamentarne dimenzije predsjedanja, odabirom tema na svojim sastancima i konferencijama doprinijeti ostvarenju ciljeva hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 

U nastavku je predstavio teme i govornike današnjeg sastanka. Posebno je istaknuo ulogu COSAC-a kao partnera europskim institucijama i građanima te važnost Konferencije kao platforme za učinkovitu razmjenu mišljenja i prenošenje stajališta europskim institucijama. 

U raspravi sudionicima se obratio predsjednik Odbora za europske poslove Doma Lordova Lord Kinnoull koji je, iz perspektive zadnjeg sudjelovanja na sastanku COSAC-a prije povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, ukazao na stanje Brexita. Naglasio je kako je potrebno ostvariti najbolji mogući ishod za sve uključene strane te je poželio uspjeh daljnjoj izgradnji Unije i partnerstvu s Ujedinjenom Kraljevinom. 

U nastavku rasprave istaknuti su prijedlozi za unaprjeđenje proceduralnih pitanja COSAC-a.

 

Više o parlamentarnoj dimenziji predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije na: https://parleu2020.sabor.hr/hr.