Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević sastao se s europskim povjerenikom za pravosuđe Reyndersom

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević i članovi odbora razgovarali su u petak s povjerenikom Europske komisije zaduženom za pravosuđe Didierom Reyndersom. Milošević je s Raydersom uvodno podijelio iskustva nedavno održanog Sastanka predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC) te predstavio najvažnija događanja parlamentarne dimenzije predsjedanja. 

Europski povjerenik istaknuo je najvažnije zadaće novog saziva Europske komisije te ukratko predstavio ulogu resora kojem je na čelu. Istaknuo je kako u radu očekuje i pomoć nacionalnih parlamenata kao nosioca zakonodavnog procesa u pojedinoj državi članici te dodao  kako se nada njihovoj aktivnoj ulozi u provedbi vladavine prava kao temeljne vrijednosti Europske unije. 

Reynders se osvrnuo na najvažnije zadaće u okviru resora pravosuđa, a to su, među ostalim, osiguranje neovisnosti pravosudnog sustava, borba protiv korupcije i sloboda medija svim državama članicama. – Smatram da našim građanima stalno trebamo govoriti o vrijednostima na kojima počiva EU, posebno o vladavini prava jer smatram da je to upravo u najboljem interesu građana i zato što poštivanjem vladavine prava štitimo njihova prava, rekao je Reynders. 

Predsjednik Odbora za europske poslove složio se s europskim povjerenikom kako je vladavina prava temelj na kojem počiva cijelo društvo te da se o tome treba kontinuirano razgovarati i raditi na jačanju sustava u tom području. – Za poštivanje vladavine prava i prevenciju korupcije potrebne su snažne institucije, istaknuo je Milošević. 

U nastavku razgovora razmijenjena su mišljenja o proširenju EU-a na države jugoistoka Europe, utjecaju unutarnjih migracija na pojedine države članice Unije, a razgovaralo se i o potrebi osnaživanja europskog zakonodavstva u području digitalne tehnologije i umjetne inteligencije kako bi se i u tom području mogli nositi s izazovima koje nosi novo tehnološko doba.