Predsjednik Odbora za europske poslove Milošević sastao se s predstavnicima Europske komisije

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao su se u četvrtak s glavnom tajnicom Europske komisije Ilze Juhansone i šefom kabineta predsjednice Europske komisije Bjoernom Seibertom. Na sastanku je sudjelovao i  predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskoga sabora Daniel Glunčić. Razgovaralo se o hrvatskom predsjedanju Unijom, prioritetima rada nove Europske komisije te budućnosti Unije, posebice u kontekstu proširenja na države jugoistoka Europe.

Ovom prilikom Milošević je Seibertu uručio poziv za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen za sastanak predsjednika odbora Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata EU-a (COSAC) koji će se održati u siječnju 2020. godine u Zagrebu.

Milošević je ukratko predstavio planirane aktivnosti parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a naglasivši kako će se održati dva COSAC sastanka te tri međuparlamentarne konferencije. Govoreći o sastancima COSAC-a posebno je naglasio kako je njihov cilj okupiti što veći broj zastupnika te što bolje iskoristili sve potencijale koje takva suradnja nudi, posebice kad je riječ o razmjeni primjera dobre prakse i mišljenja predstavnika odbora koje COSAC okuplja. – Smatram da bi bilo dobro razmisliti o tome kako učiniti te sastanke atraktivnijima i vidljivijima građanima te na koji način iskoristiti prostor za otvoreniju komunikaciju zastupnika i građana, rekao je Milošević. 

Glavna tajnica Europske komisije Juhansone rekla je kako novoizabrana predsjednica Europske komisije upravo želi ojačati komunikaciju i suradnju s građanima te naglasila kako će u svojim posjetima državama članicama voditi računa o tome da posluša i čuje ono što građani misle, ne samo u glavnim gradovima već i u manjim sredinama. Istaknula je kako je važno iskoristiti doprinos COSAC-a za strukturiranje ideja i razmišljanja koja se među zastupnicima nacionalnih parlamenata izmjenjuju te iskoristiti tu dodanu vrijednost u kreiranju politika i budućih aktivnosti Unije.

Šef ureda predsjednice Komisije Seibert rekao je kako su prioriteti nove Komisije okrenuti promjenama, prvenstveno jačanju uloge i aktivnosti Unije na globalnom planu, posvećenosti klimatskim izazovima te provedbi europskog zelenog plana, digitalizaciji te gospodarskim reformama i novoj industrijskoj strategiji. Izrazio je zadovoljstvo budućom suradnjom s Hrvatskom tijekom predsjedanja te rekao kako rad nove Komisije i hrvatsko predsjedanje kreću gotovo u isto vrijeme izrazivši nadu da će sav posao koji očekuje i Hrvatsku i Europsku komisiju  biti uspješno odrađen.

U nastavku se razgovaralo o važnosti pružanja europske perspektive državama jugoistoka Europe kako bi se na tom području osigurala ne samo stabilnost već i gospodarski rast. Sugovornici su se složili kako je za budućnost položaja Unije na globalnom planu važan usklađen nastup država članica, a da je za bolje razumijevanje rada i funkcioniranja Unije važna dodatna i snažnija komunikacija predstavnika institucija s građanima.