Predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić održao sastanak s izaslanstvom Zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji

Zagreb – Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić i član Odbora Željko Raguž održali su u petak radni sastanak sa Žarkom Kamčevom i Nenadom Živkovićem iz Zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji. Razgovaralo se o položaju hrvatske manjine u i izazovima s kojima se susreću predstavnici hrvatske manjine u toj zemlji.

Ljubić je rekao kako se Hrvatska zalaže za politiku proširenja na države jugoistoka Europe te kako će skorašnje predsjedanje Vijećem EU-a iskoristiti ne samo za davanje podrške tim državama na njihovom eurointegracijskom putu već i za poboljšavanje položaja hrvatske manjine. – U planu je organizacija sjednice Odbora za Hrvatske izvan RH na kojoj će hrvatske nacionalne manjine dobiti priliku iznijeti svoje probleme i neriješena pitanja u svrhu osiguravanja njihovog boljeg statusa u matičnim zemljama, rekao je Ljubić.

Predstavnici hrvatske manjine u Sjevernoj Makedoniji Kamčev i Živković iskazali su nadu u hrvatsko predsjedanje Unijom te rekli kako je to povijesni trenutak u kojem postoji prostor da se osigura bolja potpora hrvatskim manjinama, posebice u državama koje žele postati članicama EU-a. Kamčev je rekao kako postoji deklarativna potpora hrvatskoj manjini od strane institucija, no izostaje ona operativna i financijska. Živković je istaknuo kako  predstavnici hrvatske manjine u Sjevernoj Makedoniji ne sudjeluju u društveno-političkom životu te ne ostvaruju sva prava definirana u Sporazumu o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Sjevernoj Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su se složili da priprema komparativne analize položaja makedonske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Sjevernoj Makedoniji može poslužiti objema državama za pronalaženje načina rješavanja određenih izazova te poboljšanje položaja, zaštite i unapređenja određenih prava nacionalnih manjina.