Predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić primio studente i nastavnike sa Sveučilišta u Floridi

Zagreb – U sklopu projekta američke nestranačke političke organizacije The German Marshall Fund (GMF) pod nazivom „Učenje i život u EU“, skupina studenata i nastavnika Sveučilišta u Floridi posjetila je u srijedu Hrvatski sabor gdje ih je primio predsjednik saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić zajedno s dekanom Fakulteta prometnih znanosti dr. sc. Markom Šoštarićem.

Na susretu se razgovaralo o ulozi Hrvatskoga sabora u kontekstu klimatskih promjena i urbane mobilnosti, a u cilju boljeg razumijevanja načina donošenja odluka u Europskoj uniji, politika EU i država članica te jačanja transatlantskog partnerstva. Studenti su iskazali posebno zanimanje za ulogu i suradnju Sabora s EU, suradnju Sabora i Fakulteta prometnih znanosti, uključivanje javnosti u procese donošenja odluka te nedostatke primjene umjetne inteligencije u održivim rješenjima urbane mobilnosti u kontekstu ublažavanja klimatskih promjena.

Nakon kratkog uvoda o radu i djelokrugu Hrvatskoga sabora s naglaskom na usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, predsjednik saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić predstavio je gostujućim studentima iz Sjedinjenih Američkih Država klimatske ciljeve Unije uključujući Zeleni plan i relevantno hrvatsko zakonodavstvo u tom području. S tim u vezi, Ćosić se osvrnuo i na stanje emisija stakleničkih plinova u europskom prometu, ciljeve Europske komisije po pitanju budućnosti prometa i smanjenja emisija stakleničkih plinova. – Za postizanje održivosti prometa, Europa planira znatno povećanje broja vozila, plovila i zrakoplova s nultom stopom emisija, veću uporabu obnovljivih izvora energije i niskougljičnih goriva, stvaranje zračnih i morskih luka bez emisija, zdravu i održivu međugradsku i gradsku mobilnost, među ostalim, udvostručenjem željezničkog prometa velikih brzina i razvojem dodatne biciklističke infrastrukture tijekom sljedećih deset godina, kazao je Ćosić govoreći o održivoj i pametnoj mobilnosti u okviru europske strategije. Naglasivši kako su urbanizacija i globalno zatopljenje jedan od najvažnijih izazova s kojima se čovječanstvo suočava, Ćosić je američke studente upoznao i s okvirom inicijativom EU za gradsku mobilnost u sklopu šireg paketa „Učinkovite i zelene mobilnosti“ kojoj je cilj gradsku mobilnost učiniti održivijom, pametnijom i zdravijom.

Dr. sc. Marko Šoštarić predstavio je američkim studentima studijske programe i znanstveno istraživačke aktivnosti na Fakultetu prometnih znanosti. Govoreći o profesionalnim uslugama, koje Fakultet pruža državi, gradovima i industriji, Šoštarić je naveo recentne projekte održivijih prometnih sustava i urbane mobilnosti na kojima je Fakultet radio za Zagreb, Split, Slavonski Brod, Dubrovnik i Pulu, ali i brojne EuroRAP projekte implementirane s ciljem podizanja razine sigurnosti prometa na europskim cestama. – U području urbane mobilnosti, Fakultet razvojem novih, pouzdanijih i bržih alata želi promijeniti način planiranja prometa, kazao je dekan Fakulteta prometnih znanosti te je u tom smislu napravio kratki osvrt na suradnju s tvrtkama Ericsson Nikola Tesla i Rimac Automobili.