Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Neven Jurica u Dublinu

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora mr.sc. Neven Jurica u Dublinu sudjeluje na dvodnevnoj Konferenciji predsjednika vanjskopolitičkih odbora parlamenata zemalja članica EU, Europskog parlamenta i parlamenata zemalja kandidata za članstvo u EU posvećenoj razvoju. Konferencijom je predsjedavao predsjednik Zajedničkog odbora za vanjsku politiku irskog Parlamenta dr. Michael Woods.

U svom govoru na Konferenciji Jurica je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska po prvi puta pozvana na Konferenciju predsjednika vanjskopolitičkih odbora parlamenata zemalja članica Europske Unije i naglasio da je to vidljiv rezultat našeg uspješnog približavanja punom članstvu u EU. Jurica je još rekao da se problemi razvoja u Europi i svijetu ne mogu odvojiti od ubrzanog pristupa razvoju Europe kao cjeline. U tom smislu pozdravio je nedavno proširenje Europske unije sa deset novih članica te izrazio uvjerenje da će se proces proširenja nastaviti.

Pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji ojačat će procese razvoja i stabilizacije kako u političkom tako i u gospodarskom smislu u cijelog jugoistočnoj europskoj regiji te olakšati gospodarski rast u tom važnom dijelu Europe. Europa ne može  biti razvijena kao cjelina ako ne obuhvati i zemlje jugoistočne Europe.

Jurica je istaknuo da je Hrvatska po svim pokazateljima najstabilnija i najrazvijenija među svim zemljama u jugoistočnoj europskoj regiji. Veća Europa bit će i snažnija i moći će učinkovitije ispuniti svoju globalnu ulogu u pružanju pomoći zemljama trećeg svijeta, zaključio je Jurica.