Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač primio izaslanstvo Kraljevine Maroka

Zagreb –  Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač susreo se u četvrtak s Nizarom Barakom, predsjednikom marokanske parlamentarne stranke Istiqlal te članovima izaslanstva.

Sugovornici su se tijekom sastanka osvrnuli na trenutačno stanje bilateralnih odnosa Hrvatske i Maroka koje su ocijenili dobrima te su razmijenili mišljenja o tome u kojem ih pravcu dalje razvijati i intenzivirati. Pritom su se suglasili kako gospodarsko-trgovinska suradnja predstavlja važno područje u kojem obje zemlje mogu dodatno unaprijediti svoje odnose, posebice imajući u vidu geostrateški položaj Hrvatske kao „ulaznih vrata“ u države Srednje i Istočne Europe, te Maroka, kao „ulaznih vrata“ u zemlje Afrike.  

- Maroko vidi Hrvatsku i kao partnera u značajnim projektima na područjima poljoprivrede, prehrambene industrije, ribarstva i energetike, a prilike za hrvatska poduzeća pružaju se na području izgradnje solarnih elektrana,  hidroelektrana, te vjetroelektrana, kazao je Baraka. Dodao je, kako je i automobilska industrija potencijalno područje za povezivanje hrvatskih i marokanskih tvrtki. Miro Kovač je s tim u vezi iznio prijedlog o organizaciji poslovnog foruma Hrvatska – Maroko na kojem bi se utvrdili konkretni koraci u oživotvorenju predložene suradnje. 

U razgovoru su razmotrena i druga pitanja poput suradnje na multilateralnoj razini, posebno u okviru suradnje mediteranskih zemalja, održivoga razvoja, zajedničkoga djelovanja u borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti Sredozemnog mora  te rješavanju problema migracija.