Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovao na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike, koja je u Spomen-području Jasenovac održana pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Sabora Jandoković je uoči početka komemoracije, na upite novinara, istaknuo  kako smatra da posebno Vlada RH premijera Andreja Plenkovića ulaže velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti i kako bi komemorirali žrtvu. "Posebno ovdje u Jasenovcu uložen je veliki napor i ove godine, međutim za dogovor je potrebna volja svih onih koji su uključeni", naglasio je Jandroković.

"Tako da je moja poruka da pokušamo shvatiti jedni druge, da uvažavamo bol i patnju svih onih koji imaju svoje gubitke, posebno onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i ovdje u Jasenovcu, to je moj apel - da bolje razumijemo jedni druge", rekao je predsjednik Sabora. 

 

To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi

Naglasio je da se hrvatski državni vrh u Jasenovac danas došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog svoje vjere, nacije, političkog uvjerenja. "To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi, poslati poruku posebno mlađim naraštajima da sloboda, demokracija i mir nisu dani sami po sebi, da zlo postoji oko nas i da se protiv njega moramo boriti", poručio je predsjednik Sabora Jandroković.  Dodao je da bi volio da nema podjela i da je više uključivosti i razumijevanja u društvu. 

"Teško mi je shvatiti ljude koji ne prihvaćaju i ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju u sebi dovoljno snage da prihvate da i oni drugi imaju svoje boli, traume i mislim da trebamo raditi na tome da se međusobno više uvažavamo, toleriramo jedni druge i da shvatimo bol i patnju onih drugih", rekao je novinarima u Jasenovcu predsjednik Sabora. 

Obilježavanje sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac započelo je kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja Spomen-područja Jasenovac do spomenika Bogdana Bogdanovića "Cvijet", gdje je održana komemoracija u spomen na proboj logoraša 22. travnja 1945. godine.

Na komemorativnom skupu pročitani su odlomci iz svjedočanstava preživjelih zatočenika, te su položeni vijenci. Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i izaslanicu predsjednice Republike Anamariju Kirinić, položili su zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske.

Nakon komemoracije predsjednik Sabora upisao je u memorijalnu knjigu: 

"U ime Hrvatskoga sabora i osobno odajem počast žrtvama Koncentracijskog logora Jasenovac, mjesta koje svjedoči veliku tragediju i strahotu počinjenih zločina ustaškog režima protiv civila u II. svjetskom ratu. 

Jasenovac je mjesto gdje komemoriramo žrtvu i patnju, ali i čuvamo i prenosimo spoznaje i svjedočanstva stradalih i preživjelih zatočenika. Kultura sjećanja i institucionalizirano pamćenje ključni su u borbi protiv zaborava i ponavljanja tamne prošlosti.

Stoga neka nam Jasenovac bude trajan poticaj na razmišljanja o otporu prema zlu i zločinu, ali i mjesto prihvaćanja vrijednosti ljudskog života i moralnih načela svojstvenih čovječnosti."