Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovao na XVI. konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica Jadransko-jonske inicijative

Budva - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na XVI. konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica Jadransko-jonske inicijative održanoj u Budvi u okviru predsjedanja Crne Gore ovom Inicijativom te supredsjedanja Upravljačkim odborom Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).
 
Na konferenciji, na kojoj je glavna tema bila „Turizam i kultura kao zajednička odrednica, prednost i strateško opredjeljenje“, sudjelovali su također predsjednici parlamenta Albanije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije, potpredsjednici parlamenata BiH, Grčke i Italije te glavni tajnik Jadransko-jonske inicijative.
 
Predsjednik Sabora Jandroković u svojem je obraćanju izrazio zadovoljstvo kontinuiranom parlamentarnom suradnjom u okviru ove Inicijative već 18 godina, od prvog sastanka održanog u Zadru 2001. godine te činjenicom da je Inicijativa prepoznata u EU-u i institucionalizirana u okviru Strategije za jadransku i jonsku regiju. Time je svim kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama pružena dodatna integracijska potpora. Istaknuo je da je Hrvatska, od samog početka uspostave jadransko-jonske suradnje, prepoznala mogućnosti koje ona nudi na ovom prostoru – ne samo kao foruma za politički dijalog već kao i okvira multilateralne suradnje koji može afirmirati njezinu jadransku dimenziju. Zbog raznovrsnosti svog jadranskog područja i velikog bogatstva budućnost Jadrana za Hrvatsku je jedno od pitanja prioritetnog nacionalnog interesa. Također, jadransko-jonski bazen predstavlja jedinstven prostor za zajedničku suradnju. Ova regija broji oko 93 milijuna stanovnika u devet država, bogatog je kulturnog i povijesnog naslijeđa, velike prirodne ljepote, ali različitog gospodarskog razvoja i stupnja integracije u Europsku uniju. A upravo kroz ovakvu vrstu makroregionalne projektne suradnje postoji mogućnost smanjivanja tih razlika. Međutim, jedan od preduvjeta za našu snažniju suradnju u ovoj regiji, naglasio je predsjednik Sabora Jandroković, prije svega je prometno povezivanje i završetak projekta izgradnje jadransko-jonskog autoputa. 
 
Referirajući se na glavnu temu konferencije o održivom turizmu, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da dva potencijala koja ova makroregija ima – bogata prirodna i povijesno-kulturna baština – daju brojne prednosti za razvoj turizma. Međutim, ono što svim zemljama treba biti zajedničko, imajući prije svega na umu zatvorenost jadransko-jonskog područja i turizma kao brzorastuće industrijske grane, a to je da zemlje moraju osigurati njegov održiv, odgovoran i uravnotežen razvoj. A to je moguće postići optimalnim korištenjem okolišnih resursa, uz snažniju zaštitu prirodne baštine i bioraznolikosti, prije svega na nacionalnoj razini, a onda zajednički koordinirano kako se eventualni negativni utjecaji iz pojedinih zemalja ne bi dalje širili; te poštivanjem i priznavanjem kulturne i povijesne autentičnost jednog kraja, njegovog  kulturnog nasljeđa i tradicijskih vrijednosti te vrednovanja doprinosa drugih u njihovom stvaranju radi boljeg međukulturnog razumijevanja i tolerancije.
 
Zaključno, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da u aktualnim okolnostima kada europski projekt gubi svoju privlačnost i kada se u Europskoj uniji događaju brojne promjene, Hrvatska nastavlja čvrsto podupirati i promicati politiku proširenja, kao jednu od najuspješnijih politika Europske unije, a posebno će to činiti tijekom svog prvog predsjedanja Vijećem Europske unije. Uz proširenje, prioriteti predsjedanja bit će gospodarski rast i zapošljavanje; povezanost i sigurnost, a Hrvatska će snažno zagovarati daljnje pozitivne pomake pojedinih država u procesu pristupanja, uz prihvaćeno načelo individualnih postignuća, uvjetovanosti i ispunjenja kriterija, naglasio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.