Predsjednik Sabora Jandroković: Dan neovisnosti jedan je od najvažnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti

Zagreb - U povodu obilježavanja 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvatske predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i izaslanicu predsjednice Republike Hrvatske Anamariju Kirinić, odao je počast i položio zajednički vijenac uime Republike Hrvatske na Mirogoju, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednik Sabora Jandroković nakon polaganja vijenaca u povodu obilježavanja 28. obljetnice neovisnosti RH, u crkvi svetoga Marka sudjelovao je na svetoj misi za Domovinu. Nakon toga, na Trgu sv. Marka nazočio je svečanome programu i ceremoniji Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH, čime je ujedno obilježen i završetak njihova  nastupa u ovogodišnjoj sezoni. U okviru svečanog programa na Markovu trgu, u glazbenom dijelu programa nastupio je Orkestar Oružanih snaga RH te solisti Đani Stipaničev i Dražen Žanko.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pridružio se zatim građanima koji su se okupili u Sabornici na Danu otvorenih vrata Hrvatskoga sabora, te im čestitao Dan neovisnosti, ističući kako je taj dan jedan od najvažnijih u našoj modernoj povijesti.

„Dan neovisnosti, 8. listopada jedan je od najvažnijih dana u modernoj hrvatskoj povijesti“- rekao je predsjednik Sabora  građanima kojima su se u Sabornici pridružili premijer Andrej Plenković s brojnim ministrima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Jandroković je podsjetio da je 8. listopada 1991. Hrvatski sabor donio odluku o raskidu državno-pravnih sveza s bivšom državom, Jugoslavijom, nakon što su dan prije, 7. listopada raketirani Banski dvori.

"Jugoslavenska okupatorska armija pokušala je izvršiti atentat na predsjednika Tuđmana. Da je to uspjelo, hrvatska povijest imala bi sasvim drugačiji tijek, ali nije se tako dogodilo i  zahvaljujući i predsjedniku Tuđmanu i hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za Domovinu danas imamo slobodu, demokraciju i višestranačje i možemo našoj djeci i mladima s ponosom govoriti o tim danima", poručio je Jandroković.

Na 10. Danu otvorenih vrata u Hrvatski sabor došao je velik broj građana, što je predsjednik Sabora pozdravio. „To je dobro, to potvrđuje da postoji veliko zanimanje za rad Sabora, rekao je, navodeći da godišnje Saborom prođe oko 25 tisuća građana, a samo na posljednjem Danu prošlo ih je oko 1.500. S obzirom na današnju dinamiku, ovo će biti vjerojatno jedan od najposjećenijih dana otvorenih vrata, rekao je Jandroković, zadovoljan što je među posjetiteljima puno mladih i djece. Na taj način zajedno pokazujemo brigu za budućnost Hrvatske, kazao je predsjednik Sabora.

Autor: Ured predsjednika Sabora