Predsjednik Sabora Jandroković drugoga dana službenog posjeta Japanu sastao se s predsjednikom Zastupničkog doma japanskog parlamenta Tadamorijem Oshimom

Tokio – Drugog dana službenog posjeta Japanu, predsjednik Hrvatskoga sabora posjetio je Parlament gdje se sastao s predsjednikom Zastupničkog doma Tadamorijem Oshimom, predsjednikom Gornjeg doma Chuichijem Dateom te sa članovima skupine prijateljstva s Hrvatskom i njezinim voditeljem, zastupnikom Nobuom Kishijem.

Na sastanku s predsjednikom Zastupničkog doma Tadamorijem Oshimom, potvrđena je visoka razina političkih bilateralnih odnosa između Hrvatske i Japana te je istaknuta spremnost obiju strana za njihovim dodatnim osnaživanjem, posebno na parlamentarnoj razini.

Predsjednik Sabora Jandroković zahvalio je predsjedniku Oshimi na pozivu izrazivši zadovoljstvo što je posjet realiziran na početku novog carskog razdoblja Reiwe, što i simbolički znači novi momentum u razvoju prijateljskih odnosa između naših dviju država.

Izrazio je spremnost Hrvatskoga sabora na produbljivanje parlamentarne suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa, a posebno redovite razmjene parlamentarnih posjeta, koje će zasigurno pridonijeti daljnjem međusobnom upoznavanju. U tom smislu, pozvao je i predsjednika Oshimu u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Razgovaralo se i o unapređenju gospodarske suradnje, a predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković pozvao je japanske ulagače na suradnju istaknuvši pozitivne primjere poslovanja Kali tune i Yazaka u Hrvatskoj. Govoreći o turističkoj suradnji, sugovornici su zaključili da bi uvođenje izravnih zračnih linija pridonijelo većoj turističkoj razmjeni.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o međunarodnim odnosima. Pozdravljeno je skoro hrvatsko predsjedanje Europsko unijom, tijekom kojeg će Hrvatska dodatno raditi na osnaživanju odnosa EU-a i Japana.

Predsjednik Sabora Jandroković zaželio je uspjeh Japanu u organizaciji Olimpijskih igara 2020. u Tokiju te EXPO-a 2025. godine u Osaki.