Predsjednik Sabora Jandroković na otvorenju brze ceste od Vrbovca do Farkaševca

Farkaševac - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandoković sudjelovao je na prezentaciji završetka radova na dionici brze ceste DC12  čvor Vrbovec 2 - čvor Farkaševac, duljine 10,6 kilometara, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 349 milijuna kuna (bez PDV-a). 

Očekuje se da će se putovanje između Bjelovara i Zagreba puštanjem u promet te dionice skratiti za deset do 15 minuta, a riječ je o dovršetku izgradnje prve faze brze ceste DC12 koja će u budućnosti prolaziti kroz Bjelovar i Viroviticu te završiti na mađarskoj granici u Terezinom Polju. Promet je ograničen za teretna vozila teža od 7,5 tona. Radovi na toj dionici započeli su prije deset godina, a njenim završetkom Hrvatske autoceste zatvaraju i okončavaju projekte započete još u vrijeme recesije i velikog pada građevinskih djelatnosti te omogućuju prometnu revitalizaciju bilogorskog i podravskog kraja, čulo se na svečanosti otvorenja.   

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, inače Bjelovarčanin, istaknuo je gospodarsku važnost otvorene dionice brze ceste, te očekivanje da će se putovanje između Bjelovara i Zagreba skratiti za deset do 15 minuta.

-Drago mi je da ovaj projekt ide dalje. Ova cesta je vrlo bitna za gospodarski razvoj grada Bjelovara i okolice i u budućnosti je važna za cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju pa sve do Virovitice i mađarske granice, jer su upravo ovi krajevi bili u prometno nepovoljnijoj poziciji nego neki drugi i jako je važno da se gradnja ceste nastavi. Ova spojna cesta uvelike će utjecati da Bjelovarčani brže stignu do Zagreba, jer uvijek kada si povezan s glavnim gradom, to jako puno znači za svekolilki razvoj te sredine, rekao je Jandroković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković očekuje da će nastavak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru, potom i Virovitici, biti realiziran u mnogo kraćem vremenskom roku te nastavak izgradnje očekuje i prije kraja ove godine.

- Građevinska dozvola za prvih pet kilometara prema Bjelovaru je ishođena, novac osiguran u državnom proračunu te, ako ne bude žalbi na javnom natječaju, radovi bi mogli započeti prije kraja godine, rekao je Butković te dodao kako će na dionici prema Bjelovaru biti dopušteno prometovanje teretnim vozilima težim od 7,5 tona. 

Otvorenju brze ceste od Vrbovca do Farkaševca prisustvovali su i predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina