Predsjednik Sabora Jandroković primio ministricu obrane Republike Albanije Oltu Xhaçku

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je ministricu obrane Republike Albanije Oltu Xhaçku. 

Bilateralni odnosi ocijenjeni su tradicionalno prijateljskim i vrlo dobrim, bez otvorenih pitanja. Istaknuo je potporu Hrvatske europskoj perspektivi Albanije te njezinim reformskim naporima radi otvaranja pregovora o članstvu u EU-u. Uz političku potporu, Hrvatska je spremna nastaviti pružati i stručnu i tehničku pomoć na svim razinama, uključujući parlamentarnu. Izjava o strateškom partnerstvu potpisana u prosincu prošle godine još više će osnažiti bilateralne veze te pridonijeti sigurnosti i miru u jugoistočnoj Europi. 

U svjetlu skorog obilježavanja 10. godišnjice članstva u NATO-u dviju zemalja, sugovornici su pozdravili svekoliku obrambenu suradnju između Hrvatske i Albanije. Dobra multilateralna obrambena suradnja, koja uključuje suradnju kroz projekte Adrion i Američko-jadransku povelju (A5), treba biti poticaj i za daljnje osnaživanje bilateralne obrambene suradnje. U tom smislu pozdravljeno je i današnje potpisivanje Memoranduma o suglasnosti o suradnji na području obrane.

Predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je da je albanska manjina u Hrvatskoj dodatna spona u odnosima između dviju zemalja. Razgovaralo se i o unapređivanju gospodarske suradnje, pri čemu je dobra prometna povezanost jedan od važnih preduvjeta.