Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na svečanosti obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u

Zagreb - U povodu desete obljetnice pristupanja Republike Hrvatske u Organizaciju Sjevernoatlantskog ugovora, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković organizirali su svečani prijem.

Predsjednik Sabora Jandroković u obraćanju nazočnima na svečanosti istaknuo je kako smo se na samom početku stvaranja hrvatske države opredijelili za ono o čemu su generacije Hrvata samo sanjale –a to je povratak Hrvatske vrijednostima europskih demokratskih društava. „Izabrali smo mogućnost da hrvatsko društvo razvijamo na parlamentarnoj demokraciji, vladavini prava, zaštiti ljudskih prava, tržišnom gospodarstvu. I, što je najvažnije, da Hrvatska bude slobodna, stabilna i sigurna zemlja. I upravo zato su NATO kao i Europska unija – koji temelje svoje djelovanje na tim vrijednostima – bili za nas prirodni odabir. Posebno i stoga, što smo na samom početku stvaranja vlastite države morali – kroz obranu i pobjedu u Domovinskom ratu – iskusiti što znači borba za slobodu. Odnosno, da citiram prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, „spoznali smo imperativ vremena u kojem ako zaista želite slobodu – ljudsku, nacionalnu – valja ju uzeti. Vlastitim naporima.“- istaknuo je Jandroković.

Naglasio je da je kao ministar vanjskih poslova i europskih integracija imao privilegij aktivno sudjelovati u našem približavanju NATO-u te da je u tom procesu Hrvatska poduzela niz sveobuhvatnih institucionalnih i društvenih reformi koje su bile vrlo zahtjevne. 

„Ali su imale potporu hrvatskih građana kao i svih relevantnih političkih snaga jer smo svi bili svjesni da se provode zbog daljnjeg razvoja hrvatskog društva. I na kraju, naši napori bili su vrednovani. Što smo sve uspjeli napraviti u relativno kratkom vremenu, postalo je jasno na samitu u Strasbourgu i Kiehlu. Podizanje hrvatske zastave i njezino mjesto pokraj zastava ostalih država članica bio je povijesni trenutak. Hrvatski stijeg, koji se tada zavijorio i koji danas vijori pred sjedištem u Bruxellesu, simbolizira brojne naraštaje Hrvata koji su čekali dan kada će Hrvatska postati slobodna, suverena, neovisna i demokratska država. On danas vijori i za više od 15 000 branitelja i civila koji su dali svoje živote za slobodu i neovisnost Hrvatske. I na tome im hvala. Hrvatska zastava vijori kao uspjeh ponosne zemlje koja se znala izboriti za sebe i svoju budućnost te svjedoči našoj predanosti u obrani vrijednosti i načela na kojima se NATO zasniva.“ – poručio je predsjednik Sabora Jandroković.

Istaknuo je kako se Hrvatska u ovih 10 godina članstva dokazala kao pouzdana i solidarna članica, ne samo među Saveznicima, već i među stanovništvom u zemljama gdje sudjeluje u misijama- u Afganistanu, Poljskoj, na Kosovu, a nedavno i u Litvi. Dodao je kako je sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu upravo najbolji pokazatelj spremnosti naših vojnika i hrvatskog doprinosa NATO-u te da s ponosom možemo istaknuti ulogu koju su hrvatski vojnici imali, još i prije samog članstva, pružajući obuku afganistanskim snagama, ali i sigurnost stanovnicima Afganistana.

„Tijekom ovih deset godina članstva, Hrvatska ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, prenosi prethodno stečena znanja, posebno ona iz Domovinskog rata,i što je vrlo važno, razvija sposobnost vlastitih oružanih snaga. I tu se Hrvatska pokazala vjerodostojnom u provedbi zajedničkih odluka – u našem povećanju proračuna za obranu te odlučnosti da osnažujemo vojne kapacitete. Naša dodana vrijednost kao članice NATO-a je i naše zalaganje za politiku otvorenih vrata i proširenje na područje jugoistočne Europe kako bi i ono postalo područje mira, sigurnosti, stabilnosti i sveukupnog napretka. Hrvatska je među prvima ratificirala Pristupni protokol za Crnu Goru, nedavno i za Sjevernu Makedoniju, a dali smo i punu potporu Akcijskom planu za članstvo Bosne i Hercegovine.“ – rekao je Jandroković. 

Istaknuvši kako će se za nekoliko dana napuniti 70 godina od kada je 12 država potpisalo Sjevernoatlantski ugovor te da se međuvremenu, zajednički prostor mira i stabilnosti proširio se na 29, a uskoro na 30 država, naglasio je kako ga to čini najuspješnijim vojnim savezom u povijesti. „No, danas, 2019. godine, kao i 1949. i 1989., NATO se ponovo mora prilagoditi novim sigurnosnim izazovima u sve složenijem i teško predvidljivom globalnom okruženju. I stoga, moramo ostati jedinstveni u obrani naših temeljnih vrijednosti kontinuirano osnažujući spremnost vlastitih snaga i kolektivnu obranu. Uvjeren sam da će Hrvatska nastaviti u tome davati svoj značajan doprinos.“ - poručio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na svečanosti obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u.

Prijemu je, između ostalih, nazočio i potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Michael R. Turner, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i zastupnik u Hrvatskome saboru prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici međunarodne zajednice, vojnog i diplomatskog zbora te članovi Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a koji svoje proljetno zasjedanje imaju upravo ovaj vikend u Zagrebu. U svečanom programu nastupio je Jazz orkestar Hrvatske vojske i klapa Hrvatske ratne mornarice  „Sveti Juraj“, a prikazan je i film o 10 godina članstva Hrvatske u NATO-u.