Predsjednik Sabora Jandroković: U svjetlu globalnih izazova, Sredozemlje mora imati prominentno mjesto u prioritetima europskih politika

Dubrovnik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjeluje u utorak na Konferenciji Odbora za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe „Izgradnja demokratske sigurnosti na Mediteranu: zajednički izazovi i odgovornost“, kojom završava parlamentarna dimenzija hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je važnost suradnje između država sa sjeverne i južne obale Sredozemlja. U tom kontekstu, naglasio je kako je „mediteranizam“ zbog zemljopisnog položaja i povijesno-kulturnog naslijeđa značajna komponenta hrvatskog identiteta te da je zbog toga Hrvatska oduvijek težila doprinositi razvoju čvrstih veza i suradnje sa sredozemnim državama, posebno onima s južne obale.

I prije nego što je postala članicom Europske unije, Hrvatska je pružala političku potporu ideji osnaživanja nekadašnjeg Barcelonskog procesa, a današnje Unije za Mediteran, pri čemu se zalagala za njezino otvaranje prema svim sredozemnim zemljama. Spomenuo je i važnu ulogu Hrvatskoga sabora u uspostavi i radu Parlamentarne skupštine Mediterana. 

Kada je riječ o Vijeću Europe, pozdravio je prepoznavanje potrebe za suradnjom s južnim sredozemnim zemljama, njegov jedinstveni pristup te osmišljene programe kojima se želi pomoći tim zemljama u osnaživanju održivog demokratskog upravljanja. 

Jandroković je nadalje istaknuo kako Sredozemlje danas, kao i tijekom povijesti, zbog svog strateškog položaja u političkom, ali i u gospodarskom smislu, a posebno u svjetlu novih globalnih izazova, mora imati prominentno mjesto u prioritetima europskih politika, jer su mir, stabilnost i sigurnost u sredozemnoj regiji od ključne važnosti za Europu te je stoga potrebno pružiti potporu svojem susjedstvu.

– Hrvatska je otvorena za suradnju i dijeljenje svojih jedinstvenih iskustava jer je u kratkom razdoblju dokazala da se može prijeći put do demokratske sigurnosti i članstva u društvu najrazvijenijih država svijeta, naglasio je predsjednik Hrvatskoga sabora u svom obraćanju sudionicima konferencije u Dubrovniku.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora