Ranko Ostojić sudjelovao na Međuparlamentarnoj konferenciji o pitanjima azila i migracija

Helsinki - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić sudjelovao je na Međuparlamentarnoj konferenciji o pitanjima azila i migracija koja je u okviru parlamentarne dimenzije finskog predsjedanja održana 8. i 9. rujna 2019. u Helsinkiju.

U uvodnom dijelu konferencije sudionicima su se obratili potpredsjednik finskog parlamenta Juho Eerola te Riikka Purra, predsjednica odbora nadležnog za pitanja azila i migracija u finskom parlamentu. Riikka Purra je uvodno naglasila kako je nužno voditi otvorenu i konstruktivnu raspravu na razini EU-a, jer problemi koje migracije uzrokuju neće prestati, a povećanjem društvenih, ekonomskih i političkih razlika na globalnoj razini migrantska kretanja će se dodatno intenzivirati. Nadalje, Purra je istaknula kako je sustav podjele tereta između država članica EU-a očigledno podbacio te da je potrebno pronaći nove, jednostavne, trajne i mjerljive mehanizme upravljanja migracijama.

U okviru konferencije održane su dvije panel rasprave. Prva rasprava vodila se o sveobuhvatnom pristupu Europske unije pitanjima azila i migracija, a govornici su se prvenstveno osvrnuli na postojeće migracijske pritiske te žurnu potrebu postizanja napretka u postupku reforme Zajedničkog europskog sustava azila (CEAS), a posebice u kontekstu podijeljenih stajališta država članica EU-a u ovom području. Druga rasprava bila je usredotočena na primjenu zajedničke politike azila i migracija EU-a u praksi, provedbu granične kontrole u državama članicama EU-a te na djelovanje Europskog potpornog ureda za azil (EASO). 

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić je u raspravi istaknuo kako je pitanje migracija podijelilo EU i ugrozilo jedno od njezinih temeljnih načela, uspostavu Europe bez granica, zbog čega je nužno ustrajati na unaprjeđenju zajedničke politike azila i migracija. Također, naglasio je potrebu promjene dosadašnjeg načina upotrebe financijskih sredstava EU-a u ovom području te predložio razmatranje mogućnosti dislociranja mjesta donošenja odluka o zahtjevima za međunarodnu zaštitu u sigurne zemlje Bliskog istoka i Afrike u organizaciji te pod vodstvom EU-a. 

Konferenciju je zaključila Riikka Purra koja je pozvala na konstruktivnu i otvorenu raspravu o održivoj te učinkovitoj zajedničkoj politici EU u području azila i migracija.