Rasprava s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske o prioritetima hrvatskog predsjedanja

Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o prioritetima hrvatskog predsjedanja na sastanku predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC).

Nakon predstavljanja programa predsjedanja, zastupnici nacionalnih parlamenata - članovi odbora za europske poslove država članica Europske unije i Europskog parlamenta, u raspravi su podržali sve hrvatske ciljeve, a posebno donošenje razvojno orijentiranog i socijalno osjetljivog Višegodišnjeg financijskog okvira odgovarajućim financiranjem politika kohezije i poljoprivrede,  ali i financiranje novih izazova kao što su migracije, digitalizacija i klimatske promjene. 

Zastupnici su podržali europski i hrvatski interes stabilnog i mirnog susjedstva te napore hrvatskog predsjedanja u postizanju konsenzusa u Vijeću o politici proširenja. Dodatno, zastupnici nacionalnih parlamenata iz država kandidatkinja – Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske u svojim su intervencijama prepoznali predanost hrvatskog predsjedanja njihovoj europskoj perspektivi.

 

Više o parlamentarnoj dimenziji predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije na: https://parleu2020.sabor.hr/hr.