Sabor glasovanjem zaključio prvu redovnu sjednicu

Zagreb - Glasovanjem o raspravljenim točkama, Hrvatski sabor u petak je zaključio prvu redovnu sjednicu, a prije nove napravit će kraću stanku.

Izglasano je dvadeset pet raspravljenih točaka dnevnoga reda među kojima i Izvješće o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i utrošku sredstava u prošloj godini. Svrha je te pomoći osigurati jednakost svih pred zakonom, pristup sudu i drugim javnopravnim tijelima, te učinkovitu pravnu zaštitu socijalno i ekonomski najpotrebitijoj grupi građana. 

U prošloj godini primarna pravna pomoć pružena je u 20.679 slučajeva. Ovlaštene udruge pružile su je u 16.408 slučajeva, pravne klinike u 1.821 slučajeva, a uredi državne uprave u županijama te Gradski ured Grada Zagreba u 2.450 slučajeva. U tom razdoblju podneseno je 5.850 zahtjeva za ostvarivanje sekundarne pravne pomoći, odobreno ih je 4.109, odbijeno 680, odbačeno 116, obustavljeno 263. Tijekom izvještajne godine povećana je naknada za pružanje sekundarne pravne pomoći koju pružaju odvjetnici. 

Sredstva za besplatnu pravnu pomoći osiguravaju se u državnom proračunu, za prošlu godinu planirano je bilo gotovo četiri milijuna kuna, za primarnu pravnu pomoć isplaćeno je 1,9 milijuna, ostatak za sekundarnu.

Među donesenim odlukama je i izbor Sabine Glasovac (SDP) na dužnost potpredsjednice Sabora umjesto Rajka Ostojića kojemu je izglasan početak mirovanja zastupničkog mandata.

Sabor je u petak prihvatio niz izvješća, među kojima i ona o radu pravobraniteljica za djecu, za osobe s invaliditetom i za ravnopravnost spolova u prošloj godini.

Sabor je prihvatio i izvješća o radu Državnog ureda za reviziju, probacijske službe, o stanju i radu kaznionica i zatvora. Primio je na znanje Polugodišnju informaciju HNB-a o financijskom stanju, stupnju ostvarenja, stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2019.

Zastupnici su zeleno svjetlo dali Godišnjem financijskom izvještaju HBOR-a, Godišnjem izvješću o radu HAKOM-a, o Programskom i financijskom izvješću Hrvatskog olimpijskog odbora za 2019. itd. Potvrdili su Poslovnik o radu Odbora za europske poslove te se suglasili da se izmjeni Statut Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), čime će se nacionalnoj novinskoj agenciji omogućiti snimanje iz zraka bespilotnom letjelicom (dronom).

Potvrđena su i dva sporazuma kojima se dovršava pristup Hrvatske EIB-om Paneuropskom jamstvenom fondu kao odgovoru na Covid-19. Sabor je, naime, donio zakone kojima se potvrđuje Sporazum o doprinosu između Europske investicijske banke (EIB) i Hrvatske vezano uz Paneuropski jamstveni fond kao odgovor na COVID-19 te Sporazum o jamstvu na prvi poziv između prvotnih jamaca i jamaca pristupnika koji pristupaju s vremena na vrijeme. Spomenuti Jamstveni fond dio je paketa Europske unije u sklopu odgovora na Covid-19 krizu, u iznosu od 540 milijardi eura, dogovorenog na razini EU za pomoć poduzećima. Fond je ciljane vrijednosti 25 milijardi eura te se formira kroz jamstva članica EU, a procijenjeni iznos dodatnih mobiliziranih ulaganja putem fonda je 200 milijardi eura.

Sabor je izmijenio i Zakon o građevnim proizvodima radi usklađenja s uredbama EU-a kojim će se osigurati mjere za smanjenje nezakonitog stavljanja na tržište građevnih proizvoda iz neusklađenog područja, a s obzirom na utjecaj koji građevni proizvod može imati na zdravlje i život ljudi, životinja ili biljaka, zaštitu okoliša te javnu sigurnost Hrvatske.

Izmijenjen je i Zakon o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata kojim Hrvatska također usklađuje svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije.

 

Nova sjednica počinje 4. studenoga

Nova saborska sjednica, prema najavi, započet će u srijedu, 4. studenoga 'aktualnim prijepodnevom' i trebala bi potrajati do sredine prosinca. 

Autor: Hina/Služba za medije